Novosti

Manjinski zastupnik

Kaд ћe утaкмицa бити прeкинутa?

Врлo чeстo, дa нe кaжeм рeдoвитo, нa нoгoмeтним трибинaмa чуjeмo гoвoр мржњe, усмjeрeн нajчeшћe прoтив Србa. Нoгoмeтнe утaкмицe с тaквим гoвoрoм мржњe joш ни jeднoм нису прeкинутe, кaзao je Бoрис Mилoшeвић, СДСС-oв сaбoрски зaступник

Large manjinski zastupnik  %c4%87irilica

Bilo je riječi o govoru mržnje na tribinama (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

UEFA je donijela odluku o novčanoj kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog, kako u HNS-u kažu, diskriminacije, a zapravo je bila riječ o isticanju ustaške zastave na utakmici Evropskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije, kazao je Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik. Hrvatski nogometni savez kažnjen je s 10.000 eura te djelomičnim zatvaranjem stadiona, barem hiljadu mjesta, u idućoj domaćoj utakmici.

Disciplinska komisija UEFA-e direktno je prepustila ovaj postupak Žalbenom tijelu u skladu s članom 29. Disciplinskog pravilnika UEFA-e. Navedena kazna o djelomičnom zatvaranju stadiona uvjetnog je karaktera, uz rok od dvije godine od donesene odluke, saopćio je HNS. Kako se navodi, "proveden je postupak zbog diskriminacije" jer je na utakmici Hrvatska – Latvija nekoliko osoba na tribini razvilo službenu zastavu tzv. Nezavisne Države Hrvatske. Milošević je naveo da HNS može biti zadovoljan jer je prijetila puno teža kazna.

- Mislim da je to završilo dobro. Još važnije je da se prema izgrednicima koji nosili zastavu brzo reagiralo, izvelo ih se pred Prekršajni sud i izrekle su se, po meni, primjerene kazne. I nadam se da tako neće biti samo na utakmicama pod UEFA-inom ili FIFA-inom ingerencijom. Predstavnici Nogometnog saveza su izjavili da će ostati posvećeni borbi protiv mržnje, rasizma i diskriminacije. Ja im izražavam podršku i želim da to stvarno bude tako - rekao je Milošević.

On je podsjetio da je prije godinu dana HNS održao sastanak s klubovima Hrvatske nogometne lige, a tema je bila kako stati na kraj rasizmu, diskriminaciji, govoru mržnje na domaćim stadionima i općenito u hrvatskom nogometu. Zajednička odluka je bila da će se uskoro krenuti u medijsku kampanju i poduzeti određene korake.

- Ali nažalost, ne mogu reći da sam nešto vidio od toga. Vrlo često, da ne kažem redovito, na nogometnim tribinama čujemo govor mržnje, usmjeren najčešće protiv Srba. Nogometne utakmice s takvim govorom mržnje još ni jednom nisu prekinute, sudac ne reagira, delegat ništa ne zapiše, HNS bude nijem, a komentatori televizijskih i radijskih prijenosa se najčešće prave da glasan govor mržnje ne čuju. I javnost i mediji su uglavnom oguglali - smatra zastupnik.

Naglasio je da su na nekoliko nedavnih utakmica hrvatskog prvenstva vidljivo bile istaknute nacističke zastave. Hrvatski nogometni savez na to nije reagirao, braneći se da delegat ništa nije zapisao. Osim toga, naveo je Milošević, ni MUP nije reagirao. Predložio je da HNS promijeni svoj pravilnik.

- Trebamo reagirati i tražiti reakciju. Kao što se reagiralo na ustašku zastavu u Rijeci. Kad je Engleska igrala nogometnu utakmicu u Sofiji, utakmicu su obilježili rasistički povici i nacistički pozdravi bugarskih navijača. Susret je sudio hrvatski sudac, a utakmicu je prekidao čak dvaput. Po mnogima sudac je utakmicu trebao prekinuti trajno. Kad je neka domaća utakmica zaustavljena zbog povika? - upitao je Milošević.

Naveo je da je jedina prekinuta utakmica u Hrvatskoj, koje se sjeća, bila ona između niželigaša NK Petrova gora i NK Krnjak, odigrana prije desetak godina. Milošević je kazao da je ta utakmica prekinuta zbog navijačkog transparenta na ćirilici. Taj transparent nije sadržavao nikakav govor mržnje već prijateljsku poruku, podsjetio je zastupnik.

- Transparent je bio napisan na ćirilici, što je bilo dovoljno za prekid i poziv prema policiji da ureduje. Dok stvaran govor mržnje na hrvatskim stadionima često prolazi bez ikakve reakcije, a kamoli sudskog epiloga - rekao je Milošević. Podsjetio je na SNV-ovu organizaciju Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj. Sportsko društvo je 2022., nakon projekta "Govor tolerancije" na kojem su bili angažirani poznati sportaši, pokrenulo nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije "Vladimir Beara". Prvi dobitnik te nagrade je bio pokojni Miroslav Ćiro Blažević.

- Mislim da je ta prva nagrada otišla u prave ruke. Trebamo promovirati takve nagrade i akcije, podržati sportaše i sportske radnike koji doprinose toleranciji u društvu - zaključio je Boris Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više