Novosti

Politika

Josipović mora dostaviti ugovore 'Novostima'

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa naložila je Uredu predsjednika da nam u roku od 15 dana odgovori na upite o ugovorima s Markom Rakarom, koje ignorira već tri mjeseca

4rvyj0bulsp614uszj7enmeu853

Ivo Josipović - uporan u odbijanju dostave ugovora (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Uvaživši žalbu tjednika ‘Novosti’, povjerenica za informiranje Anamarija Musa naložila je Uredu predsjednika RH Ive Josipovića da u roku od 15 dana riješi naš zahtjev za dostavom ugovora koje je Josipović sklopio s tvrtkom Mrak usluge komunikacijskog savjetnika Marka Rakara. Intervenciju povjerenice ‘Novosti’ su zatražile nakon što se Josipović u studenom prošle godine dvaput oglušio na naše upite za dostavom tih ugovora.

Prošla su već tri mjeseca otkad su ‘Novosti’ objavile priču o tome kako je Rakar, jedan od najbližih Josipovićevih suradnika u obje predsjedničke kampanje, odmah nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast počeo nizati raznorazne savjetničke poslove koje mu je po principu bagatelne nabave dodjeljivalo šest SDP-ovih dužnosnika, čime su njegovoj maloj tvrtci s dvoje zaposlenih bez javnog natječaja priskrbili najmanje 1,3 milijuna kuna. Od ukupno 16 takvih ugovora koje smo dosad otkrili, čak devet je s Rakarom sklopio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, šef Josipovićeve prve predsjedničke kampanje. Iako se većina dužnosnika isprva bila oglušila na naše traženje za dostavom ugovora, nakon ponovljenih upita poslali su ih svi osim predsjednika Josipovića.

Iz sklopljenih ugovora i drugih podataka koje smo prikupili vidljivo je kako su SDP-ovi dužnosnici Rakara izdašno financirali tokom 2012. i 2013. godine, da bi ga 2014. preuzeo Ivo Josipović, angažiravši ga za potrebe predsjedničkog ureda i istovremeno, što je prilično upitno, za potrebe svoje predsjedničke kampanje. Predsjednikov ured lani je Rakaru isplatio 87.500 kuna, dok su mu za usluge u kampanji, prema dosad objavljenim izvještajima, isplaćene još 164 tisuće kuna. Nepoznato je, međutim, je li predsjednik Josipović držao Rakara na državnom budžetu i u ranijim godinama svojeg mandata, zbog čega smo od njega tražili podatke o poslovima sklopljenima počevši od 2010. godine.

Upornost kojom Ured predsjednika odbija isporučiti ugovore ‘Novostima’ u svakom je slučaju neobična. Iz rješenja povjerenice za informiranje Anamarije Muse, koje nam je dostavljeno prošlog tjedna, vidljivo je da je Ured predsjednika, umjesto da naprosto pošalje dokumente, pokušavao u postupku pobiti našu žalbu tvrdnjama da smo u našim tekstovima već objavili sve relevantne informacije, no povjerenica takvu argumentaciju nije prihvatila. Ostaje za vidjeti hoće li Josipović sada postupiti po njenom nalogu i hoće li dostaviti sve tražene informacije ili ćemo dostavu ugovora morati tražiti od nove predsjednice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više