Novosti

Politika

Janša na čelu EU-a

Iz Slovenije najavljuju kako će naglasak biti i na oporavku EU-a te jačanju vladavine zakona i europskih vrijednosti. Potonje se čini nespojivim s uskraćivanjem medijskih sloboda te zabrinutošću oko neovisnosti pravosuđa koje obilježava treći Janšin mandat

Large internacionala ma%c5%a1a

Janez Janša (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Slovenija je prošlog tjedna preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem Europske unije. U narednih šest mjeseci koliko ono traje fokus će biti na političkoj agendi prema zemljama zapadnog Balkana.

- Slovenija se oduvijek pokušavala postaviti kao svojevrstan igrač na području bivše Jugoslavije. Politika sadašnjeg premijera Janeza Janše ima neke parcijalne interese na tlu bivše Jugoslavije, no s druge strane mislim da je iskren kada kaže da je pitanje proširenja ujedno i pitanje sigurnosti. Tu se susreću interesi koji su globalni te se slovenski napori u tom smislu svode na pitanje tko će imati utjecaj i interes - objasnio je za Novosti Uroš Škerl Kramberger, novinar slovenskog časopisa Dnevnik.

Iz Slovenije najavljuju kako će naglasak biti i na oporavku EU-a te jačanju vladavine zakona i europskih vrijednosti. Potonje se čini nespojivim s uskraćivanjem medijskih sloboda te zabrinutošću oko neovisnosti pravosuđa koje obilježava treći Janšin mandat, zbog čega ga mnogi nazivaju novim Viktorom Orbánom. Škerl Kramberger tvrdi kako je Janša jedan od najiskusnijih slovenskih političara koji će znati kako smiriti, ako već ne okrenuti retoriku.

- Janša će sada morati pronaći ravnotežu između svojih afiniteta prema iliberalnom dijelu EU-a i vrijednosti koje se zastupaju u Bruxellesu. Premda je njegov govor u utorak bio obilježen smirenom retorikom, za nas koji znamo koliko drzak i zlonamjeran zna biti prema novinarima, tu nema europskih vrijednosti - rekao je Škerl Kramberger.

Dodao je kako u slovenskim medijskim krugovima i nevladinim organizacijama ipak postoji nada da bi presjedanje EU-om moglo pomoći da lakše prebrode period do novih izbora 2022.

- No očigledno je da se političke snage EU-a neće miješati u unutarnje prilike - napomenuo je novinar.

Naš sugovornik objašnjava kako neke stvari ipak izlaze na vidjelo, poput pitanja migracija i slovenske uloge u pushbackovima s granica, o kojima se sve više govori. Više od političke razine, Slovenija može očekivati potporu, smatra Škerl Kramberger, od civilnog društva i strukovnih medijskih organizacija koje djeluju na razini EU-a.

- Janša ne mijenja svoju prirodu već 25-30 godina. Sve je jasno. A tragično je za Sloveniju i EU da sada njegovu manjinsku vladu održavaju zastupnici u slovenskom parlamentu iz drugih stranaka, koji nisu sposobni razumjeti dimenzije i opasnosti iliberalne političke struje u EU-u. Dakle, Janša ne bi predsjedavao EU-om da nema tih nekoliko zastupnika. To je po meni, a pritom se oslanjam na mišljenje mnogih kolega i političkih stručnjaka, uzrok problema koje ima EU i Slovenija s Janšom - zaključio je Škerl Kramberger.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više