Novosti

Kronika

In memoriam Milorad Jandrić (1932 – 2020.)

Milorad Jandrić, jedan od poslednjih živih svedoka strahota iz logora ustaške NDH, bio je čovek vedrog duha, nasmejan, blag i pun razumevanja za ljude oko sebe, posebno za mlade

Large milorad jandri%c4%87 1

Milorad Jandrić (1932 – 2020.) (foto Novosti)

U Borovu naselju je 18. decembra, u 89. godini, preminuo Milorad Jandrić, jedan od poslednjih živih svedoka strahota iz logora ustaške NDH u kojima je bio zatočen kao dete. O svom bolnom iskustvu svedočio je u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević, koji je na 66. Pulskom filmskom festivalu u julu prošle godine proglašen najboljim.

Milorad Jandrić je rođen 17. aprila 1932. godine u selu Čitluk u Bosni i Hercegovini. U ustaškom pokolju 1941. godine, izgubio je 12 od 24 člana svoje porodice, a on je preživeo zbog spleta okolnosti: s još četvero braće i sestara toga dana odveo je stoku na ispašu. U julu 1942. godine, za vreme ustaško-nemačke ofanzive na Kozaru, zajedno s ostalom kozaračkom decom, ženama i starima, odveden je u logore - prvo u Staru Gradišku, a kasnije u Jastrebarsko. Nakon što su partizanske jedinice oslobodile taj logor, preživela deca su, zahvaljujući akciji Diane Budisavljević, udomljena u domaćim podravskim porodicama.

Desetogodišnjeg Milorada Jandrića primili su Marija i Stjepan Sabolić iz Hlebina gde je ostao sve do proleća 1943. godine kada se pojavila komšinica Pava Grbić iz Čitluka koja je zajedno sa svojom decom kući povela i Jandriće. S dvanaest godina Milorad se priključio partizanima. Po završetku rata, u Kostajnici završava mašinsku školu, a zatim dolazi u Borovo naselje gde se zapošljava u Kombinatu "Borovo".

Poslednjih 15 godina bio je aktivan u Udruženju antifašističkih boraca i antifašista u Vukovaru. O onome što je kao dete preživeo u ustaškim logorima, osim svojoj pokojnoj supruzi Sofiji, dugo nije govorio nikome. Tek pre nekoliko godina svoju životnu priču prvo je podelio s novinarima TV produkcije Zajedničkog veća opština, a više puta je govorio i za "Novosti".

Bio je čovek vedrog duha, nasmejan, blag i pun razumevanja za ljude oko sebe, posebno za mlade. Pre nešto više od mesec dana, razboleo se od neizlečive bolesti. Iza sebe je ostavio sina Miodraga, snaju Vesnu, unuke Sonju i Milana. Milorad Jandrić bit će sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Vukovaru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više