Novosti

Društvo

In memoriam: Milan Trbojević Džeger (1948. – 2021.)

Nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma Trbojević je bio osnivač srpskog Press centra u Slavoniji, a 1999. bio je jedan od osnivača i prvi glavni urednik tjednika Novosti

Large d%c5%beeger 2

Milan Trbojević Džeger

U četvrtak je u 74. godini umro novinar Milan Trbojević Džeger iz Tenje kod Osijeka, čovjek koji je na polju informiranja dao veliki doprinos srpskoj zajednici u Hrvatskoj, kao pokretač i prvi šef srpskog Press centra istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema tokom mirne reintegracije, a onda i kao jedan od osnivača i prvi glavni urednik tjednika "Novosti".

Prije rata Trbojević je bio bankarski činovnik u Osijeku i osnivač novina Tenja danas, a nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma 1995. pozvan je da radi na informiranju na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Redakcija Press centra startala je s agencijskim vijestima koje su distribuirane domaćim i stranim agencijama. Tokom mirne reintegracija u oblasti su postojala dva TV studija i četiri radio stanice, ali se razmišljalo o daljnjem unapređivanju informiranja, u čemu su Trbojević i Press centar dali značajan doprinos. Trbojević je pokrenuo "Bilten" Oblasnog izvršnog veća, a bio je i jedan od osnivača lista "Novosti 7 dana", današnjeg tjednika Novosti, čiji je prvi broj izašao 17. decembra 1999. godine, u suizdavaštvu Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba i vukovarskog Zajedničkog veća opština. Kao prvi glavni urednik, Trbojević je najavio da će Novosti, predstavljene kao "Samostalne srpske novine", biti otvorene i da će promovirati toleranciju i vrijednosti zajedničkog života Srba s većinskim hrvatskim i s ostalim narodima u zemlji.

Trbojević je u to vrijeme svake sedmice dolazio iz Slavonije u Zagreb, u sjedište Srpskog narodnog vijeća, gdje bi sa zagrebačkim dijelom ekipe prelamao list, tada na 16 stranica, koji bi potom bio poslan u štampu, a potom u distribuciju po cijeloj Hrvatskoj. Trbojević je uredio prvih 119 brojeva Novosti, a ostao je njihov suradnik sve do umirovljenja i objavljivao u njima tekstove do 2016. godine, pišući zadnjih godina najviše o sportu.

- Iako formalno nije bio član SDSS-a, on je bio jedan od bitnih ljudi u pripremama za osnivanje te stranke, dajući joj veliki doprinos i kao organizator - kaže je za Novosti Boro Rkman, predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a, dodajući da je Džeger, kako su Trbojevića zvali, duže vrijeme imao problema sa srcem zbog čega se, i pored velike volje, postepeno morao povući iz novinarskog svijeta.

Dijete kolonista sa Korduna nakon Drugog svjetskog rata, čestit i odan čovjek, Trbojević je svoj radni i životni elan posvetio novinarskom radu, ljudima i zajednici. Televizija Novi Sad proglasila ga je 1991. novinarom godine, a Zajedničko veće opština nagradilo ga je plaketom kao pojedinca koji je dao veliki doprinos srpskoj zajednici, prije svega na istoku Hrvatske. Nadimak Džeger dobio je kao veliki zaljubljenik u muziku Rolling Stonesa, prema pjevaču te grupe Micku Jaggeru. Živio je u porodičnoj kući u Tenji, odakle je bio prebačen u dom. Za sobom ostavlja sina, snahu i unuku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više