Novosti

Kronika

Hommage filozofu

Promoviran zbornik radova ‘Gajo Petrović, filozof iz Karlovca’: Zbornik pokazuje koliko je Patrović bio značajan za hrvatsku, jugoslavensku i svjetsku filozofiju

Ukq6k5d0wahierlbe05phe89r9x

Hrvoje Jurić, Lino Veljak, Danko Plevnik i Marin Bakić

U Karlovcu je promoviran zbornik radova ‘Gajo Petrović, filozof iz Karlovca’ kojeg je izdalo Hrvatsko filozofsko društvo. Radi se o tekstovima nastalim i pripremljenim za naučni simpozij održan 2013. godine, povodom 20-te godišnjice smrti ovog uglednog i svjetski priznatog filozofa i mislioca.

Ovu promociju organiziralo je Udruženje za razvoj građanske i političke kulture Karlovac-Polka, a na promociji su govorili filozofi i doktori nauka, urednik zbornika Lino Veljak, Hrvoje Jurić i Danko Plevnik. Polka je lani na rodnoj kući Gaje Petrovića postavila i spomen ploču.

- Zbornik predstavlja pokušaj, ne toliko odavanja počasti Gaji Petroviću, koliko preispitivanje njegovog djela i ukazivanje na njegov potencijal, a koji će tek budućnost otkriti, kazao je Lino Veljak. Naslov nije neopravdan, smatra Hrvoje Jurić, budući je Gajo Petrović bio vezan uz Karlovac i o tome se govori u Zborniku.

- Smatram da je Zbornik važan zato što prezentira različite aspekte mišljenja Gaje Petrovića, pokazuje koliko je bio značajan ne samo za hrvatsku, jugoslavensku već za evropsku i svjetsku filozofiju. To jeste jedan hommage Gaji Petroviću, ali bez suvišne patetike i ukazuje na neke bitne točke njegovog mišljenja koje će preživjeti ovo vrijeme, kazao je Jurić.

Danko Plevnik je podsjetio da su do sada izdana tri zbornika o Gaji Petroviću i da je ovo četvrti. I on je istaknuo Petrovićevu ‘Logiku’, znameniti udžbenik za srednjoškolce, a najveći dio svog govora posvetio je Gajinoj supruzi Asji.

- Bez nje ne bi bilo ni ovih Zbornika, ona je taj plamen nosila i nažalost je prije nekoliko mjeseci umrla. Bila je vrlo obrazovana osoba, dobro je poznavala filozofski i kulturni milje Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije. Radila je u Školskoj knjizi kao urednica i ona je mnogo doprinijela očuvanju sjećanja na Gaju Petrovića. Svima će nam jako nedostajati, rekao je Plevnik.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više