Novosti

Društvo

Novinarski prosvjed zbog nerazjašnjene Matijanićeve smrti

Točno šest mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića Hrvatsko novinarsko društvo 5. veljače organizira prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati"

Large matijanic

Vladimir Matijanić (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo će 5. veljače, točno šest mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića, organizirati prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati". Okupljanje će započeti u 13 sati ispred Novinarskog doma, odakle će se prosvjednici zaputiti do Markovog trga i još jednom zatražiti smjene odgovornih.

- HND svih ovih mjeseci ustrajno upozorava na činjenicu da aktualna vlast, počevši od ministra zdravstva Vilija Beroša, zataškava okolnosti smrti našeg kolege Matijanića. Želi se obračunati s mrtvim čovjekom koji je cijeli svoj profesionalni život posvetio borbi za javni interes. A mi ne možemo prihvatiti činjenicu da nitko nije odgovoran – rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND, na konferenciji za medije s koje je javnost pozvao na prosvjed.

Nedugo nakon Matijanićeve smrti HND je pokrenuo online peticiju kojom su zatražili da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara portala Index.hr, kao i ostavku ministra Beroša. Dosad ju je potpisalo više od 5000 građana i građanki.

- Oni koji su mislili da će ova priča trajati nekoliko dana i onda biti zaboravljena, gadno su se prevarili. HND će biti za vratom vlastodršcima koji cijeli slučaj žele zataškati i uvjeriti nas da je sve bilo u redu. Mi od naših zahtjeva za smjenom Beroša nećemo odustati, ali sad smatramo da je to odgovornost i Andreja Plenkovića. On će biti premijer, valjda dosad jedini, koji će u svome mandatu imati dva novinarska prosvjeda na Markovom trgu – istaknuo je Zovko i potom zapitao:

- Gospodine Beroš, spavate li mirno? Gospodine Plenkoviću, spavate li i vi mirno? Vi ste taj koji je prije par mjeseci rekao: "Pa nije Beroš dizao telefonske slušalice." Ovo više nije samo priča ministra Beroša, bešćutnog čovjeka i bešćutnog sustava. U slučaju Matijanić čak je izostala i isprika. Sustav je ubio čovjeka koji je tražio njegovu pomoć. Gospodine Plenkoviću, bili biste veći državnik da ste smijenili još jednog u nizu nesposobnih ministara koji ugrožava zdravlje ljudi.

Predsjednik HND-a najavio je da će na prosvjedu govoriti Andrea Topić, životna partnerica Vladimira Matijanića, Gabrijela Radanović, potpredsjednica ogranka HND-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Matijanićeva prijateljica koja je svjedočila posljednjim trenucima njegovog života, Ilko Ćimić, novinar Indexa, te Branko Mijić, potpredsjednik HND-a.

- Da budemo jasni, ovo nije prosvjed protiv ljudi zaposlenih u zdravstvenom sektoru. Itekako respektiramo sve što oni rade, pogotovo u periodu pandemije koronavirusa kada su žrtvovali svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji. I oni su žrtve sistema koji ne funkcionira i koji odnosi živote na svakodnevnoj bazi – kazao je Zovko i dodao da će HND, ako za to bude potrebe, organizirati i čitav niz drugih akcija.

Goran Gazdek, potpredsjednik HND-a, istaknuo je kako novinarima nije jednako raditi u Zagrebu i ili drugim mjestima u Hrvatskoj. Podsjetio je da je Matijanić, radeći u Splitu, cijeli svoj život posvetio borbi za opće dobro.

- Sve tekstove pisao je u interesu tzv. malog čovjeka. Da se to dogodilo bilo kome drugome, Matijanić bi sigurno toj temi posvetio seriju članka i grizao do kraja, sve dok ne nađe onoga tko je odgovoran. Pozivam sve građane da nađu načina kako će u tu nedjelju 5. veljače doći do Zagreba i pridružiti nam se – rekao je Gazdek, koji je na prosvjed pozvao i zdravstvene radnike koji su nezadovoljni postojećem sustavom.

Melisa Skender, glavna tajnica HND-a, poručila je pak da je smrt Vladimira Matijanića bila tragično nepotrebna te da najavljenim prosvjedom žele postići da ne bude uzaludna.

- Ne želimo nagađati kakav bi bio ishod da je Vladimir dobio vrhunsku medicinsku brigu, ali tada bismo barem znali da je zdravstveni sustav napravio sve što je mogao da mu pomogne. Želimo da smrt našeg kolege pokrene promjene, da više nitko nikada ne ostane bez odgovarajuće medicinske brige. Izađimo, izborimo se zajedno za sustav u kojem nećemo biti samo brojevi – rekla je Skender.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više