Novosti

Kultura

Хипeрaктивни СKУД-oвци

Члaнoви бeлoмaнaстирскoг СKУД-a "Joвaн Лaзић" имaли су нaступe крoз читaв дeцeмбaр, a прeмa риjeчимa прeдсjeдницe Свeтлaнe Пeшић у 2024. гoдини их oчeкуje joш вишe нaступa и oргaнизaциja рaзличитих дoгaђaњa

Large informator  hiperaktivni    %c4%87irilica

Godina puna aktivnosti – SKUD Lazić

Protekli decembar za članove belomanastirskog SKUD-a "Jovan Lazić" bio je prepun nastupa. Na Međunarodnom festivalu veterana folklora, u organizaciji Udruženja za negovanje narodne tradicije "Zlatibor" – Čajetina, učestvuju od 2014. godine pa tu smotru, dvanaestu po redu, nisu propustili ni ovaj put. A to je po broju učesnika najposjećeniji festival u Evropi: drugog decembra 2023. u Čajetini se okupilo 51 društvo iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Austrije, s čak 1320 članova, a program je trajao od 12:30 do – 19:05 sati. Tim povodom predsjednica SKUD-a dr. Svetlana Pešić kaže da su ove godine već za 14 dana bile popunjene prijave za učešće.

- Svi mi koji dolazimo na Zlatibor znamo kako je tamo odlična organizacija, svi se dobro zabavljamo i posebno radujemo zajedničkoj večeri i druženju svih učesnika. Učešće na samom koncertu isplanirano je u minut, tačno znate kad nastupate i koje su obaveze vašeg društva. Uvek na putovanju nastojimo obići i interesantne turističke destinacije u blizini Zlatibora pa smo tako bili u Kusturičinom Drvengradu, etnoselu Sirogojno, obišli manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i uživali u tematskom parku El Paso – govori Svetlana Pešić.

SKUD "Jovan Lazić" održao je 16. decembra i svoj Godišnji koncert, na kojem su, sem domaćina (Prvog i dječjeg ansambla), učestvovali i gosti: Duo Hranislava (Mesarić) i Milan (Kliba), dugogodišnji prijatelji mađarski KUD "Čardaš" iz Suze, te članovi SKPD-a "Prosvjeta" iz Prnjavora. U dvosatnom programu gosti su se predstavili s po dvije koreografije, duo H&M s četiri pjesme, dječji ansambl s tri dječje pjesme i koreografijom "Dečije igre", a Prvi ansambl s čak četiri koreografije. Na kraju programa, poslije podjele zahvalnica učesnicima, svi su na pozornici zaigrali Užičko kolo, a druženje je nastavljeno u Srpskom kulturnom centru.

- Sklopili smo nova poznanstva i dogovorili saradnju sa gostima iz Prnjavora. Za Belomanastirce je to društvo bilo posebno iznenađenje sa svojim nošnjama i koreografijama. Izveli su običaj "Vučari, pjesme i igre sa Kupresa" i "Šaljive igre iz Prnjavora". Naš dečiji ansambl bio je takođe osveženje za sve prisutne jer smo nakon četiri godine pokušaja uspeli ponovo formirati dečiju grupu sa kojom vredno rade profesor muzike i naša koreografkinja – kaže predsjednica Pešić.

Na samom kraju godine, 23. decembra, skudovci su učestvovali i na Godišnjem koncertu KUD-a "Zora" iz Silaša južno od Osijeka, uz domaćine KPD "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva u Bosanskoj Posavini, Pododbor Slatina SKD-a "Prosvjeta" i KUD "Ilićka" iz Brčkog.

- Zadovoljni smo radom i nastupima u prošloj godini. Organizovali smo promocije knjiga, izložbe narodnih nošnji, filmske večeri, druženja uz večne melodije, putovali smo na smotre folklora i međunarodne festivale, predstavljali Baranju na Sajmu zavičaja u Novom Sadu, nastavili odličnu saradnju sa udruženjem žena "Suljošanke" iz Kneževih Vinograda i Srpskim udruženjem žena "Dukat" iz Belog Manastira, sudelovali na obeležavanju verskih praznika. Posebno smo ponosni što se naše članstvo uvećalo za dvadesetak dece jer su oni naša budućnost. Očekujemo da ćemo u godini pred nama imati još više nastupa i biti organizatori još više različitih događanja jer nam pozivi za manifestacije u 2024. već stižu – zaključuje dr. Pešić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više