Novosti

Politika

Gong: Ovaj saziv sabora obara sve rekorde po broju zastupnika koji su promijenili stranke

Udruga GONG odrćala je danas konferenciju za medije povodom Dana Hrvatskog sabora gdje su upozorili na loše prakse i političke poteze ovog saziva.

Q5j6hqqabpy71tlqxqf50jxs6bo

- Došli smo do toga da imamo oligarhiju koja, ne kao politička manjina, nego kao manjina temeljena na političkoj trgovini donosi odluke izbjegavajući bilo kakvu odgovornost prema građanima - rekla je Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga danas ispred Hrvatskog sabora gdje je održana konferencija za medije povodom dana ove institucije zakonodavne vlasti u Hrvatskoj.

Iz GONG-a su poručili kako je ovaj saziv sabora oborio sve rekorde po broju zastupnika koji su promijenili klubove. Jednako tako smatraju i da način na koji premijer Andrej Plenković održava parlamentarnu većinu urušava povjerenje građana u izborne rezultate i demokraciju.

- Vladajuću većinu osiguravaju optuženici za korupciju, Milan Bandić i Tomislav Saucha”, naglasila je Berković te podsjetila i kako je ovom sazivu Sabora trebalo tri mjeseca da glasa o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru, a tek mjesec i pol za donošenje šest zakona mirovinske reforme. 

- Izbori nisu jedini način da birači iskažu svoje mišljenje, od saborskih zastupnika treba zahtijevati da budu otvoreniji, transparentniji i da odgovaraju za svoja djela ili propuste. Kad pogledamo stranice Europskog parlamenta, rezultati glasanja objavljuju se u stvarnom vremenu, dok na stranicama našeg Sabora nedostaju temeljni podaci. Primjerice – rezultati glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću ni danas nisu objavljeni – samo podatak 75 zastupnika glasalo je za, a 75 protiv. Kao da zastupnici pred građanima žele sakriti svoju ulogu u epizodi koja je umalo srušila Vladu“, dodala je Berković i podsjetila kako Saboru i dalje nedostaje i etički kodeks i kultura komunikacije.

- Želimo Sabor u kojem nećemo slušati nasilne poruke, poruke koje isključuju druge, a što se onda preslikava i na javnu komunikaciju. Želimo da mladi imaju bolje političke predstavnike - zaključila je u nadi da će porazni trend stalnog pada povjerenja građana u instituciju koja ih predstavlja konačno biti iznad trenutnih 8 posto.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više