Novosti

Kronika

Desetkovana zajednica

Obilježeni dan vijeća i krsna slava VSNM-a Karlovačke županije: 2011. godine Srba je u Karlovačkoj županiji bilo 32.000 manje nego 1991., tek 11 posto stanovništva

Vlkxd12m936mbkw6cr8pehhaycb

Vodstvo VSNM-a Karlovačke županije

Radnom i svečanom sjednicom Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovačke županije obilježilo je dan Vijeća i krsnu slavu Svetog sveštenomučenika Save Trlajića, episkopa Gornjekarlovačkog, stradalog 1941. u Jadovnom. O aktivnostima Vijeća od posljednje sjednice održane još 12. februara, o radu Vijeća u novom mandatu te o planovima do kraja godine govorio je predsjednik Ilija Matijević. U drugom dijelu 2019. konsolidirana je organizacija VSNM-a nakon što su na lanjskim majskim manjinskim izborima ponovo pobijedili kandidati SNV-a. Obilježeni su svi značajni datumi i komemoracije važni za pripadnike srpske zajednice na području Karlovačke županije.

To je uglavnom učinjeno i u prvom kvartalu ove godine, sve do marta i početka pandemije kada aktivnosti zamiru. U godinu dana je održano sedam sjednica predsjedništva i šest sjednica Vijeća, pružana je pomoć građanima kroz donacije, edukacije, prezentacije mjera regionalnog razvoja i pravnu pomoć. Monitoriran je govor mržnje i izbrisani su protusrpski grafiti u Krnjaku, Bariloviću i Karlovcu. Vijeće je preseljeno je u nove prostorije opremljene namještajem i kompjutorskom opremom. Sve aktivnosti do kraja godine ovisit će o stanju pandemije.

Iznijeti su porazni podaci o brojnom stanju pripadnika srpske manjine. Prema popisu stanovništva 1991. godine, na području današnje Karlovačke županije je bilo 45.500 stanovnika srpske nacionalnosti koji su činili gotovo 26 posto stanovništva. Prema popisu iz 2011. godine Srba je bilo 13.500 ili 32.000 manje pa su činili nepunih 11 posto.

Ovdašnja srpska populacija tako je doslovno desetkovana. Neki su stradali u ratu, mnogi su umrli, mnogi sada žive u Srbiji, Republici Srpskoj i ostalim državama nastalima raspadom Jugoslavije te na svim kontinentima. Povratak dakle nije uspio. Što se dogodilo sa Srbima u zadnjih deset godina pokazat će popis stanovništva na proljeće 2021. godine, ali trend upućuje da se taj broj i dalje značajno smanjuje, što će opet utjecati na prava srpske zajednice. Stanje nije nimalo ružičasto.

Obilježeni su također dan i krsna slava Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. U Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, svetu arhijerejsku liturgiju povodom obilježavanja uspomene na zaštitnika i patrona eparhije predvodio je episkop gornjekarlovački Gerasim. Uoči praznika, 16. jula večernje bogosluženje u karlovačkom hramu Svetog Nikole također je predvodio episkop Gerasim.

Sava Trlajić je za vladiku gornjekarlovačkog postavljen krajem tridesetih godina prošlog 20.vijeka. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit je položio na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Obavljao je niz visokih dužnosti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Okupacione ustaške i talijanske vlasti su mu ponudile da ode u Beograd, no on je ipak ostao u tadašnjem središtu eparhije u Plaškom, uz obrazloženje da mu je kao episkopu mjesto uz narod. Uhapšen je sa više viđenijih građana Plaškog i sveštenika, mučen u Plaškom i Gospiću te odveden u Jadovno, gdje je ubijen sa više sveštenika. Zbog njegovog držanja i stradanja Srpska pravoslavna crkva proglasila ga je sveštenomučenikom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više