Novosti

Kronika

Дaљски шeкспириjaнци

Нaрoднa књижницa и читaoницa у Дaљу oргaнизoвaлa je мултимeдиjaлни прoгрaм ‘Kaкo вaм дрaгo’, пoвoдoм 400. гoдишњицe смрти Вилиjaмa Шeкспирa, нa кojeм су oдлoмкe из њeгoвих дeлa читaли, aли и oдглумили, члaнoви Kлубa читaлaцa

Ew0ms0oslt8hxxvimkn3ffydtok

Ana Popović i Stevan Babić na šekspirijanskom programu u Dalju

Narodna knjižnica i čitaonica u Dalju organizovala je multimedijalni program ‘Kako vam drago’ po poznatoj komediji Vilijama Šekspira kojim je obeležena 400. godišnjica od smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena. U programu održanom u Kulturnom i naučnom centru ‘Milutin Milanković’ u Dalju učestvovali su članovi Kluba čitalaca daljske knjižnice koji su čitali odlomke iz poznatih Šekspirovih dela: ‘Romeo i Julija’, ‘San letnje noći’, ‘Otelo’, ‘Magbet’, ‘Hamlet’, ‘Kralj Lir’ i ‘Ukroćena goropadnica’. Posetioci su imali priliku da čuju i Šekspirove ljubavne sonete. Bilo je to poslednje književno veče u 2016. godini, održano u okviru programa ‘Čitajmo pod zvezdama’.

- Ovaj program provodimo već nekoliko godina u cilju popularizacije knjige i čitanja. Pokušali smo da nađemo način da ljudima približimo knjigu s obzirom na vreme u kojem živimo i tehnologiju koja nas okružuje. Zapitali smo jednostavno ljude da li bi hteli da učestvuju i zadovoljni smo njihovim odazivom - kaže Vukosava Milakić, direktorka Narodne knjižnice i čitaonice u Dalju.

- Svaki program je jedna mala prezentacija kombinovana sa čitanjem. U prezentaciju stavljamo tekstualne materijale, fotografije, inserte iz filmova, muzičke numere, sve ono što oslikava temu ili ličnost o kojoj govorimo, a između pojedinih delova se čitaju odabrani tekstovi. Ovo je godina Šekspira, jer se navršava 400 godina od njegove smrti. Zadatak je ovaj put bio malo teži budući da je Šekspir većinom pisao drame, pa su naši čitači trebali biti i glumci, što su s velikim veseljem prihvatili. Čak su se i kostimirali, tako da je program bio izuzetno uspešan, govori Vukosava Milakić.

Suorganizatori programa su Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ pododbor Dalj i Kulturni i naučni centar ‘Milutin Milanković’. Ulogu Šekspira odigrao je Stevan Babić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Erdut i pododbora ‘Prosvjete’ u Dalju. Za ovu priliku je iznajmio i kostim iz osječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

- Meni je ovo dosta blisko jer sam studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu i književnost mi je struka. Šekspirove tragedije i komedije su i danas savremene, koliko god da vreme prolazi ništa se ne menja - kaže Babić kojem je Kralj Lir najdraži Šekspirov lik.

U programima ‘Čitajmo pod zvezdama’ svake godine učestvuje i Ana Popović, Ukrajinka iz Moldavije koja se pre 15 godina udala u Dalj i od tada je aktivna u društvenom životu zajednice.

- Igrala sam treću vešticu u Magbetu. Članica sam Kluba čitalaca već nekoliko godina, obožavam da čitam, rado se odazivam programima i uživam u tome, jer je to deo moje profesije koju nisam realizovala - kaže Ana koja se školovala za nastavnicu.

Iako je umro pre četiri veka, Šekspir svojim delima i dalje živi. Jedan je od najvećih i najizvođenijih pisaca svih vremena, a inspiracija je i savremenim umetnicima - kaže Đorđe Nešić, direktor Kulturno i naučnog centra ‘Milutin Milanković’.

- Šekspir je tajanstven i intrigantan, a ta mističnost se ogleda u pitanjima da li je on sa svojim obrazovanjem autor svega što mu se pripisuje ili nije, a napisao je sijaset najboljih dramskih komada u svetskoj istoriji. Njegovo delo i njegov život su inspirativni u današnjem i u vremenu koje dolazi, jer je umetnost svevremena odnosno bezvremena. Šekspir spada među one koji su večni - ističe Nešić.

Daljska Narodna knjižnica i čitaonica 2016. godinu je završila sa oko 19 hiljada svezaka u svom fondu. Zadnji korisnik koji se učlanio dobio je iskaznicu s brojem 1238.

- To je za naše uslove izuzetno dobar broj budući da nismo velika opština pa tako nemamo ni puno ljudi, ali ljubav prema čitanju ih sve povezuje tako da broj korisnika iz godine u godinu raste’ - zaključuje Vukosava Milakić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više