Novosti

Društvo

Чувeни умjeтници

Нa излoжби "Ликoвнa бaштинa из музejскe збиркe Жидoвскe oпћинe Зaгрeб" у Гaлeриjи грaдa Koпривницe прeдстaвљeнo je 50 сликa и скулптурa признaтих умjeтникa jeврejскoг пoриjeклa мeђу кojимa су Aлфрeд Пaл и Злaткo Бoурeк

Large informator %c4%8cuveni umjetnici %c4%87irili

Milivoj Dretar na izložbi

Iako je najveći dio pripadnika jevrejskog naroda u Hrvatskoj stradao u holokaustu, iza ove zajednice je ostala vrijedna kulturna i historijska baština. Ona umjetnička bila je predmet likovne izložbe u organizaciji Muzeja Grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnice i Židovske općine Zagreb. Na izložbi "Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb" predstavljeno je 50 slika i skulptura priznatih umjetnika jevrejskog porijekla među kojima su Alfred Pal i Zlatko Bourek. Zajedničko im je da su djelovali u prvoj polovini 20. vijeka te su obilježili hrvatsku modernu likovnu umjetnost. Izložba je bila obilježena multimedijalnim sadržajem za koji je bila zaslužna historičarka umjetnosti i rediteljica Mira Volf, ujedno autorica stručne koncepcije. Ovim multimedijalnim konceptom predstavljene su dvije značajne teme: Likovna umjetnost Židova iz Hrvatske i Graditelji modernog Zagreba. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su ambasador Države Izrael Gari Koren te predstavnici koprivničke i zagrebačke Židovske općine Sanja Švarc Janjanin i Ognjen Kraus.

Uoči ove izložbe, u Galeriji Mijo Kovačić održana je promocija zbornika radova s naučnog kolokvija "Židovi u Podravini", održanog u novembru 2021. godine u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica, koji su predstavili Lidija Vranar i Milivoj Dretar.

- Ovim zbornikom željeli smo približiti povijest i kulturnu ostavštinu gotovo nestale židovske zajednice u Podravini. Tijekom holokausta uništena je općina u Ludbregu, nestale su manje zajednice u Legradu i Đurđevcu, a opstala je samo Židovska općina Koprivnica koja danas samo simbolično djeluje jer broj je Židova u tom gradu odavno premali za obnovu općine u punom smislu. Holokaustom je izbrisano 80 posto židovske populacije u Hrvatskoj, a nakon rata polovica preživjelih odselila je u novoosnovani Izrael. Ipak, zanimanje za židovskom ostavštinom zadnjih je godina u porastu – u školama se poučava o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti, komemoriraju se datumi vezani uz stradanja Židova, održavaju izložbe i predavanja na tu temu. Evo, i na predstavljanje ovog zbornika došao je velik broj Koprivničana. U tu smo ga svrhu i tiskali, kao malu pomoć u snalaženju činjenicama o povijesti tragično stradale zajednice. Zahvalni smo svim autorima koji su zbornik nadopunili vrijednim prilozima pa vjerujemo da će naći put u knjižnice, škole i udruge - rekao je povjesničar Milivoj Dretar, član Povijesnog društva Koprivnice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više