Novosti

Društvo

Crveno križarenje

Ravnatelj Crvenog križa u Topuskom, Željko Rukavina zaboravio je da se članom Crvenog križa postaje na dobrovoljnoj bazi i da članarina nema nikakve veze s primanjem humanitarne pomoći

Large intrigator  juri%c5%a1i%c4%87

Željko Rukavina (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Želiš li dobiti litru ulja, rižu i tjesteninu, koju mesnu konzervu ili nešto odjeće, najprije postani član Općinske organizacije Crvenog križa, plati članarinu i stekao si pravo na donaciju – te su riječi ravnatelja Crvenog križa u Topuskom Željka Rukavine šokirale javnost prije nekoliko tjedana. Njegov postupak izazvao je burne reakcije građana, koji su pogođeni potresom, strpljivo u redovima, čekali bilo kakvu donaciju pred skladištem lokalnog Crvenog križa. Netko je sve snimio mobitelom, snimka se našla na društvenim mrežama, a Rukavina se našao u prilično nezgodnoj situaciji. Tako je ravnatelj s dugogodišnjim iskustvom zaboravio da se članom Crvenog križa postaje na dobrovoljnoj bazi i da članarina nema nikakve veze s primanjem humanitarne pomoći. U središnjici Hrvatskog crvenog križa su odmah zatražili trenutnu ostavku koji ju je Rukavina odbio dati. Iako centrale nemaju ovlasti direktno postupati prema ravnatelju, nacionalno društvo uputilo je predsjedniku Općinskog društva Crvenog križa Topusko zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice.

- Sve nas je šokirao ovaj postupak ravnatelja Rukavine koji je, s bilo koje točke gledišta, potpuno neprihvatljiv. Osim toga, nanijeta je šteta našoj organizaciji, posebno našim članovima i brojnim volonterima koji su poslije potresa dali sve od sebe da ublaže tragediju i nevolje stanovništva. Nakon naše reakcije Rukavina je odbio dati ostavku, a u tome ga zdušno podržava Odbor Općinskog društva Topusko. Zbog toga je održana sjednica glavnog odbora HCK. Osnovano je radno tijelo koje će zatražiti promjenu statuta kako bi se iz središnjice moglo djelovati prema svima koji grubo narušavaju temeljna načela međunarodnog pokreta Crvenog križa - rekla nam je Katarina Zorić, glasnogovornica HCK-a.

Željko Rukavina odbija dati bilo kakvu izjavu, a u razgovoru s nekolicinom građana Topuskog slušamo da se njihovog "Željka napada bezveze" i da je "sve smišljeno zbog predstojećih lokalnih izbora". Kako bilo, Rukavina želi zadržati fotelju šefa čiji je posao raspoređivati donacije stanovnicima svoje općine slabijeg imovnog stanja. A ima ih. I ne moraju biti članovi Crvenog križa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više