Novosti

Politika

Crvene ruže za heroja

Na 75. godišnjicu strijeljanja Rade Končara, Antifašistički vjesnik je ovom narodnom heroju odao počast postavljanjem cvijeća na spomenik koji se nalazi ispred istoimene tvornice na zagrebačkoj Trešnjevci

Antifašistički vjesnik je na 75. obljetnicu strijeljanja Rade Končara odao počast ovom narodnom heroju. Stručak crvenih ruža položili su na njegov spomenik ispred istoimene tvornice na zagrebačkoj Trešnjevci u kojoj je Končar započeo svoju sindikalnu i političku aktivnost.

Kako podsjećaju iz Antifašističkog vjesnika, Končar je krajem 1930-ih godina radio kao metalski radnik u tvornici Siemens (danas Končar). Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1934. godine, a 1936. je uhapšen i osuđen na godinu zatvora. Po izlasku iz zatvora došao je u Zagreb i zaposlio se u spomenutoj tvornici, gdje je osnovao partijsku organizaciju. Član zagrebačkog mjesnog odbora Komunističke partije Hrvatske postao je 1938. godine, a u kolovozu 1940. politički sekretar Centralnog komiteta KPH-a. Na petoj zemaljskoj konferenciji Komunističke partije Jugoslavije u listopadu 1940. godine postao je član Politbiroa Centralnog komiteta KPJ-a. U rujnu 1941. godine sudjelovao je u savjetovanju komandanta i predstavnika partizanskih odreda u Stolicama, gdje je preuzeo zadatak formiranja Glavnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Hrvatske. U listopadu 1941. je po partijskom zadatku otišao u Dalmaciju, gdje je uhapšen i u Šibeniku osuđen na smrt. Strijeljan je na Šubićevcu s još 25 drugova, 22. svibnja 1942. godine, a narodnim herojem je proglašen već u kolovozu 1942. godine.  

Spomenik viši od 2,5 metra, djelo akademskog kipara Vanje Radauša, postavljen je u krugu zagrebačke tvornice 1952. godine, na Dan ustanka naroda Hrvatske. No s postolja je skinut 1991. godine i premješten na manje vidljivu lokaciju.

‘Za razliku od brojnih drugih spomenika posvećenih njegovim suborcima i drugovima, Rade je preživio i raspad Jugoslavije i restituciju kapitalizma. Ipak, 1991. godine, u jeku ideoloških čistki i pokušaja brisanja svih simbola i sjećanja na klasnu i antifašističku borbu, spomenik je sklonjen s vidljive lokacije, skulptura je skinuta s postamenta i vraćena na prvotnu poziciju ispred stare upravne zgrade. Time je simbol tvornice i radničke borbe crvene Trešnjevke ponovno postao nedostupan široj javnosti, a izgubljeno je i postolje na kojem je stajala kapitalistima ‘nepoćudna’ posveta:

Rade Končar, narodni heroj

politički sekretar CK KPH

rođen 28. X. 1911. godine

strijeljan od talijanskih fašista

dne 22. V. 1942. u Šibeniku

Rade je, međutim, i bez tekstualnog pojašnjenja prepoznatljiv, a gesta poziva u klasnu borbu i dalje je aktualna’, poručuju iz Vjesnika.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više