Novosti

Kronika

Чeси, Рoми, Maкeдoнци, Maђaри и Срби у кoлу

У aмфитeaтру бeлoмaнaстирскoг Eтнoлoшкoг цeнтрa бaрaњскe бaштинe oдржaн je шeсти пo рeду фoлклoрни кoнцeрт пoд нaслoвoм "У кoлу сa приjaтeљимa" у oргaнизaциjи бeлoмaнaстирскoг Српскoг KУД-a "Joвaн Лaзић"

Large 3

Zajednička slika svih učesnika folklornog koncerta u Belom Manastiru

Prošle subote, u amfiteatru belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine, koji funkcionira kao svojevrsna ljetna pozornica, održan je šesti po redu folklorni koncert pod naslovom "U kolu sa prijateljima" u organizaciji belomanastirskog Srpskog KUD-a "Jovan Lazić" i uz tehničku pomoć Centra za kulturu Grada Belog Manastira.

Prema riječima predsjednice SKUD-a Svetlane Pešić, ranijih godina taj je koncert bio organiziran oko Đurđevdana, a prošle godine je i otkazan zbog epidemije izazvane koronavirusom. Termin mu je i ove godine bio pomaknut zbog epidemioloških mjera, a koncert je održan na otvorenom uz mjerenje temperature i evidenciju svih posjetilaca.

Na koncertu su, uz domaći SKUD "Jovan Lazić", nastupila još četiri KUD-a nacionalnih manjina iz Hrvatske: "Česka obec" Bjelovar, osječko Makedonsko kulturno društvo (MKD) "Braća Miladinovci", Romski resursni centar iz Darde i mađarski KUD "Čardaš" iz Suze. Ovaj put nije pozvan ni jedan KUD iz neke druge zemlje jer se u vrijeme pripreme koncerta nije moglo znati da li će takvo gostovanje uopšte biti moguće.

U sat i pol programa, KUD-ovi su u osam koreografija prikazali veliko šarenilo i bogatstvo svojih nacionalnih nošnji, boja, plesnih koraka, ritmova, melosa i pjesme, kakvo se može vidjeti samo kad na jednom mjestu, u prijateljskoj atmosferi, nastupaju pripadnici pet različitih nacionalnih manjina. Zato nas ne iznenađuje oduševljenje publike koja je sve izvedbe ispratila gromoglasnim i dugotrajnim aplauzima.

Koncert je završen uručivanjem zahvalnica učesnicima i zajedničkim slikanjem na pozornici, koja je djelovala premalom kad su se svi okupili, a potom su se svi folkloraši spontano uhvatili u kolo uz zvuke popularne "Šote".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više