Novosti

Politika

Branitelji opet protiv Bajage, a ne valjaju im ni ostali Srbi

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pjevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primjerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako bi organizator ubuduće uzeo u obzir naše stavove, pozivaju branitelji na bojkot Rujanfesta

1fqd6hopvjekbj29lqnzfnif4bj

Bajaga i Instruktori (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Nakon pritiska HVIDRA-e na prošlogodišnje izdanje festivala Dani piva u Karlovcu zbog nastupa Bajage, koji je rezultirao otkazivanjem, podružnice ove braniteljske udruge ustrajno prate prelazak srpskih izvođača preko Bajakova u Hrvatsku.

Cenzori istančanog muzičkog ukusa ovaj tjedan obrušili su se i na zagrebački Rujanfest. Članovi zagrebačke HVIDRA-e, na čelu s predsjednikom Antom Tandarom, poslali su priopćenje za javnost u kojem najoštrije osuđuju postupak organizatora festivala na kojem su zakazani nastupi i nekih izvođača iz Srbije, među kojima su, uz Bajagu, Miroslav Ilić, Seka Aleksić, Željko Joksimović, Željko Samardžić i Slobodan VeljkovićCoby.

Osim odabira pjevača, članovima braniteljske udruge smeta i ovogodišnji slogan Rujanfesta. ‘U glavnom gradu Lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili,  organizatori, nekoć kulturne glazbene manifestacije, odlučili su ugostiti srpske folk pjevače pod sloganom Pomakni svoje granice zabave’, navodi se u priopćenju. Najveći je problem s riječi ‘granica‘ jer ih podsjeća na devedesete ‘kada su dali svoju mladost, zdravlje i živote kako bi sačuvali svoje granice’, pa dalje u obraćanju nastavljaju polemiku o istom pojmu.

‘Danas, dva desetljeća kasnije, u našoj metropoli organizatori pravdaju svoj gnjusan odabir izvođača pod istim sloganom, pokušavajući pritom pomaknuti naše kulturološke granice. Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pjevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primjerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako bi organizator ubuduće uzeo u obzir naše stavove te na našem Rujanfestu pozvao glazbenike u okviru naših kulturnih, teritorijalnih i ideoloških granica’, pišu branitelji.

Na kraju su pozvali i sve mjerodavne institucije da, kako kažu, rade svoj posao i ‘zabrane nastup pjevačima koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više