Novosti

Rabljena sedmica

Bit će kad bude

Na pitanje kad će se konačno upustiti u najavljenu rekonstrukciju Vlade Plenković je odgovorio najkonkretnije što je mogao – bit će kad bude

Large rabljena

Kako ne reći ništa – Andrej Plenković i Branko Bačić (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Rekonstrukcija

Spominjalo se da će biti oko prvog maja, pa da se ne može toliko čekati nego da će biti prije Uskrsa, da bi ovih dana, konačno, na pitanje kad će više ta rekonstrukcija Vlade premijer Andrej Plenković poslovično precizno odgovorio: "Rekao sam da će bit kad ja odlučim da će bit i tako će bit." Ovu mudru i nadasve promišljenu rečenicu izgovorio je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Stranačka tijela, dodao je, o rekonstrukciji nisu razgovarala, a otkrio je i da će javnost doznati sve što treba onog časa kad odluči. Naglasio je i da nema rok za provedbu rekonstrukcije. I Branko Bačić, jedan od premijerovih trbuhozboraca, govorio je slično. Na pitanje je li bilo riječi o rekonstrukciji Vlade, Bačić je kazao da su na posljednjem sastanku vladajuće koalicije ćaskali o tome i dali Plenkoviću "punu podršku". Pazite na ovaj citat: "Predsjednik Vlade će vas o datumu i obimu rekonstrukcije upoznati. Pričekat ćemo da premijer odredi datum, bit ćete na vrijeme upoznati s time. Danas nismo uopće razgovarali o rekonstrukciji Vlade, to neće biti ovaj tjedan u Saboru", rekao je Bačić. Pogledajte kako u nekoliko redaka i tri rečenice ne reći ništa. A pričati. To je umjetnost. Kad se već pojavio pred novinarima, pitalo ga se i o poskupljenju goriva. Očekivano, hvalio je Vladu. Ne zbog poskupljenja nego zato što bi ono, vjeruje Bačić, bilo znatno veće da Vlada nije ograničila marže, smanjila trošarine i ukinula zelene naknade.

 

Imena

A imena? Tko će ući u Vladu, to je, kao, ogromna tajna, jer dozna li se prije vremena, Plenkovićeve bi odabranike mogao uzeti netko drugi. Recimo Real. Ovako, ostaje tradicionalno nagađanje o odlazećima. To su, navodno, Boris Milošević i Josip Aladrović, protiv njih je pokrenuta istraga, te Tomislav Ćorić, Vili Beroš, Marija Vučković, Mario Banožić i Nataša Tramišak. Istina, ona veli da će ostati ministrica. Darka Horvata, kojeg je smijenio Uskok, zamijenio je Ivan Paladina. On je toliko dobar izbor da mediji danima pokušavaju proniknuti u tajnu njegova prvog milijuna, a on se uglavnom brani šutnjom ili ne baš jasnim rečenicama.

 

Budućnost

"Uvjeren sam da je Zoran Đogaš budućnost Splita i to na najbolji mogući način", rekao je također Andrej Plenković. Sad govorimo o izborima u Splitu koji slijede nakon naprasne odluke donedavnog gradonačelnika Ivice Puljka da podnese ostavku i raspiše izbore. A to se dogodilo jer su mu partneri iz Gradskog vijeća tražili ostavku dogradonačelnika Bojana Ivoševića, inače optuženog zbog prijetnji novinarki. HDZ je dugo razmišljao i konačno zaključio kako mu je kadrovski bazen pretanak, a oslanjanje na njega vodi prema novom porazu, pa su odabrali Đogaša. On, istina, u prvim nastupima uglavnom zrači nesigurnošću. S druge strane, može malčice uzdrmati malograđanski monolit oduševljen Puljkovom znanstvenošću. Kako se sada čini, Puljka će teško netko uspjeti ugroziti, ali pogledali smo i previše utakmica koje su izgubili favorizirani da bismo se kladili na bilo što. Svakako je interesantno da najveća hrvatska stranka sve češće ima toliko povjerenje u svoje članstvo da bira neovisne osobe što za ministre, poput Paladine, što za gradonačelničke kandidate, poput Đogaša.

 

Alkohol

HDZ, HDZ, HDZ... Čitali smo o zapošljavanju većeg broja osoba s podobnom partijskom knjižicom u Hrvatskim cestama, a evo i vijesti da se u mjestu Cerni dogodila prometna nesreća u kojoj je sudjelovao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Član HDZ-a, naravno. Tokom očevida pokazalo se da župan nije sjeo u automobil suha grla. Napuhao je 1,44 promila alkohola. Srećom po vozila i živu silu, Dekanić nije vozio, nego bio vožen. Vozio ga je tridesetsedmogodišnjak koji je, prema policijskom izvještaju, prešao na lijevu stranu kolnika i udario prvo u ukrasno cvijeće, a potom u parkirani automobil. No nesrećom po Dekanića, on i suvozač vozikali su se u službenom županijskom automobilu. Ni policija ni županija ne žele otkriti identitet vozača. Zanimljivu poantu ponudio je Most: "Paradoksalno je da je policija odmah uhitila sedamdesetdvogodišnjaka koji je na društvenim mrežama ironično napisao da premijera treba gađati jajima, no kada je u pitanju osoba poput župana koja je pod protektoratom HDZ-a, čijim je službenim autom izazvana prometna nesreća, onda nadležne institucije, počevši od Ureda župana do policije, šute danima bez ikakve reakcije."

 

Starci

Da živimo u jednom od okrutnijih odvojaka ionako samodopadne i bezobzirne civilizacije jasno je iz odnosa prema starim ljudima, a njegovo se nakazno lice odlično razaznaje u staračkim domovima. Kako prenosi dnevna štampa, godišnji izvještaj pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter sadržava mučne dijelove o kvaliteti brige u nekim obiteljskim domovima, naročito u razdoblju kad su posjete bile zabranjene zbog pandemije. "Ljudi su gladni, vezani i prljavi", stoji u jednom od pisama iz privatnih obiteljskih domova. Korisnici i njihove obitelji žalili su se i da vlasnici štede na hrani i grijanju, da je osoblje često nestručno, čak se i neki smrtni slučajevi pripisuju postupanju prema ljudima. Pučka pravobraniteljica veli da je nadležno ministarstvo pojačalo nadzore, povećan je i broj inspektora, no sve je to premalo s obzirom na broj pritužbi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više