Novosti

Društvo

Bilo je i vrijeme

Konačno vraćen spomenik Nikoli Tesli u Gospiću

Large tesla 2

Iako prvobitno predviđena za 23. aprila, u Gospiću je danas, 4. maja, održana svečanost povratka spomenika Nikoli Tesli uz predstavljanje preuređenog Trga Nikole Tesle. U programu svečanosti, koji je pripremio kazališni režiser Krešimir Dolenčić, predstavljene su crtice iz Teslina života i njegovi najvažniji izumi, a u program su se uključivale brojne istaknute osobe koje su govorile o Tesli. Glumac Sven Jakir u liku Nikole Tesle, uz pomoć redatelja Marija Kovača donio je isječke iz Teslina života iz predstave "Radio Tesla", a na kraju svečanosti simbolički pustio goluba.

Radi se o velikom događaju za Gospić na koji se čekalo gotovo trideset godina i koji je izazvao veliki interes javnosti i medija. Tesla se u Gospiću školovao, stjecao prva znanja i iskustva, a u ovaj kraj tijekom cijelog svog života vraćao se u svojim mislima i brojnim napisanim tekstovima, rečeno je tokom svečanosti održanoj ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću.

"Mi Gospićani smo iznimno ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada nama. Danas, čak 78 godina nakon njegove smrti brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova postignuća. Osjećam ponos što je baš u mom mandatu dovršen ovaj projekt izgradnje trga najvećem znanstveniku u povijesti te se posebno zahvaljujem ministrici kulture. Želim naglasiti kako idemo i dalje te planiramo realizirati projekt proširenja Memorijalnog centra Nikola Tesla kroz uspostavu kampusa Nikole Tesle koji će promovirati njegovo ime u funkciji razvoja znanosti. Hvala svima koji dijelite s nama radost povratka spomenika u Gospić i radost izgradnje novog Teslinog trga", rekao je gradonačelnik Karlo Starčević.

"Veliko zadovoljstvo mi je obratiti se u ovoj iznimno svečanoj prigodi vraćanja spomenika najvećem hrvatskom znanstveniku i kozmopolitu gdje se on na simboličan način vraća u mjesto svog djetinjstva. Sjetili smo se njegovog djetinjstva, školovanja i uspomena o kojima smo čitali o tome kako se iz tako malog mjesta može krenuti na tako dalek i velik put. Povratak ovog spomenika čini nas posebno ponosnima, jer svjedočimo pobjedi kulture i uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju te zagovarati obnovu. Tesla nas je na to zadužio, jer on je gradio budućnost i noć pretvorio u dan. Njegovi izumi su promijenili svijet u kojem živimo, a znanstvenici se i danas nadahnjuju njegovim idejama. Njegovi patenti i izumi će ostati zauvijek zapamćeni u antologiji znanosti i stoga je najmanje što smo mogli u suradnji s gradom napraviti jest pomoći u vraćanju ovog spomenika u Gospić", rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Po izvještajima medija, svečani događaj je narušio aktualni ličko-senjski župan Darko Milinović koji, kako je rekao, nije pozvan na svečanost, iako je i kao bivši gradonačelnik i kao župan sa Starčevićem dao inicijativu za vraćanje Teslinog spomenika u Gospić.

Podsjetimo, autor spomenika Fran Kršinić 1956. je povodom stogodišnjice rođenja Nikole Tesle napravio spomenik čiji su primjerci osim na glavnom gradskom trgu u Gospiću postavljeni ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao i na slapovima Niagara u SAD-u.

Spomenik u Gospiću miniran je početkom 1992. kad je s ulica i javnih zgrada uklonjeno i njegovo ime. Ipak, na 150-godišnjicu njegovog rođenja i gradnje muzeja i memorijalnog područja Nikole Tesle u rodnom selu Smiljan 2006. je napravljen i odljev uništenog spomenika. Taj odljev je godinama čamio u ljevaonici u Zagrebu jer se do 2014. nije moglo dogovoriti da li da se spomenik vrati na prvobitnu lokaciju, a onda se postavilo pitanje uređenja sadašnje lokacije. Tokom prošle i ove godine intenzivno se radilo na uređenju sadašnjeg trga i pripremama za vraćanja spomenika koji je postavljen 4. aprila. Sam projekt vraćanja spomenika "težak" je 1,8 miliona kuna, što uključuje i posebno uređenje trga s njegovim imenom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više