Novosti

Politika

Benčić: U Hrvatskoj se neće zabraniti pobačaj, jer građani to ne žele

"U Hrvatskoj se neće dogoditi zabrana pobačaja iz jednostavnog razloga što više od 70 posto žena i muškaraca u Hrvatskoj smatraju da pitanje pobačaja, kontracepcije i reproduktivnih prava ostanu minimalno onakva kakva su sad", komentirala je Sandra Benčić Rezoluciju Europskog parlamenta

Large bencic

Sandra Benčić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Komentirajući usvajanje Rezolucije Predraga Freda Matića u Europskom parlamentu, saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić, gostovala je na N1 televiziji, rekla je da se Rezolucija bavi ukupnim reproduktivnim i seksualnim pravima žena. "Po meni je ovo izniman dokument i želim čestitati zastupniku Matiću na ogromnom uspjehu", rekla je Benčić.

"Smatram da će sada, bez obzira na ove pokušaje da se ta Rezolucija ne provodi, pokušaje da je se na bilo koji način umanji, da će biti snažna poruka vladama da su reproduktivna i seksualna prava žena dio prava na zdravlje i da će se poštovati", rekla je Benčić.

Upitana što misli o zahtjevu da se u Saboru raspravlja o Rezoluciji, Benčić je rekla da smatra da je on bespredmetan.

"Mogu razumjeti da se netko protivi pobačaju i da na osobnoj razini smatra nečim što ne bi trebalo biti u zakonu. To je nečiji stav i to je shvatljivo. Međutim, ova rezolucija sama po sebi ne ide iznad onoga iznad čega ide naš zakon. Naš zakon kaže i po pitanju priziva savjesti da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, ali da su bolnice dužne osigurati dovoljan broj liječnika koji nemaju priziv savjesti kako bi mogla omogućiti pobačaj onima koji žele", rekla je Benčić.

"U Hrvatskoj se neće dogoditi zabrana pobačaja iz jednostavnog razloga što više od 70 posto žena i muškaraca u Hrvatskoj smatraju da pitanje pobačaja, kontracepcije i reproduktivnih prava ostanu minimalno onakva kakva su sad. To je stvar koja desnoj strani političkog spektra neće uspjeti, jer građani to tako ne vide", rekla je Benčić.

Podsjetimo da je Europski parlament usvojio u četvrtak izvješće zastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i ujedno odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.

Rezolucijom, koja je izazvala medijsku buru, reakciju Crkve i saborsku raspravu u Hrvatskoj, apelira se na države članice da uvedu "sveobuhvatni" seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja. Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je "potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja".

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u Rezoluciji koja je usvojena s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih.

Također se navodi i da "“postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima te uviđa da prostitucija, i u EU-u i u svijetu, potiče trgovinu ženama i maloljetnicima u nepovoljnom položaju” te se traži ukidanje “štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom".

Matić je u raspravi dan ranije istaknuo da je laž da se u rezoluciji promovira pobačaj, što su mu predbacivali konzervativni krugovi u Hrvatskoj. "Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije”, kazao je. “Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu", dodao je.

Također je istaknuo da se ne brani liječnicima pravo na priziv savjesti, ali da "zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu", dodavši kako je naznačeno u rezoluciji kako je zdravstvo nadležnost država članica. Europski parlament "uviđa da se zbog osobnih razloga pojedini liječnici mogu pozvati na prigovor savjesti; međutim, prigovorom savjesti pojedinca ne smije se zadirati u pravo pacijenta na potpuni pristup zdravstvenoj skrbi i uslugama", navodi se u Rezoluciji.

Parlament "žali što ponekad uobičajena praksa u državama članicama dopušta liječnicima, a ponekad i cijelim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružati zdravstvene usluge na temelju takozvanog prigovora savjesti, što dovodi do uskraćivanja skrbi u vezi s pobačajem na temelju vjere ili savjesti te ugrožava život i prava žena", stoji u narednoj točki Rezolucije.

Matićevo izvješće kritiziralo se s desnog političkog spektra zbog, kako tvrde, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.

U ECR-ovoj rezoluciji navodi se da "praksa pobačaja nema status ljudskog prava u okviru međunarodnog prava, Opće deklaracije o ljudskim pravima, relevantnih ugovora i sudske prakse Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije", da EU nije nadležna za seksualno zdravlje i obrazovanje, reprodukciju i pobačaj te da je pravo zdravstvenih djelatnika na priziv savjesti "temeljno i ključno".

"Oblikovanje i provedba politika povezanih sa spolnim odgojem u školama u isključivoj je nadležnosti država članica", dodaje se.

Politico piše da je rezoluciju sličnu Matićevoj, čija je autorica bila portugalska socijaldemokratkinja Edite Estrela, 2013. odbacio Europski parlament, dok je usvojena alternativna zajednička rezolucija EPP-a i ECR-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više