Novosti

Politika

VIDEO Anto Prkačin pjeva ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana"

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Anto Prkačin, u društvu misice Ivančice Pahor, Novu godinu dočekao je pjevajući ustašku koračnicu sa stihom "Jure zove, Boban viče/ Za dom spremni, poglavniče" 

Large prkacin

Ivančica Pahor i Anto Prkačin (foto You Tube)

Trener splitske dječje nogometne ekipe, čiji su igrači na turniru u Sarajevu skandirali "Ubij Srbina", kazao je da je i sam bio zaprepašten time što je čuo, da ih je odmah prekinuo i objasnio im gdje su pogriješili kao i da se ispričao trenerima suparničke srpske ekipe te dogovorio gostovanje u Beogradu.

Kazao je još nešto, možda i bitnije, da treneri s djecom provode dnevno sat vremena, nekad sat i pol, što je premalo vremena da bi ih oni odgajali, poručujući između redova da bi odgovor na pitanje otkud tolika mržnja među osnovnoškolcima trebalo potražiti u društvu.

Dovoljno je vidjeti primjer TV Laudata, televizijske kuću s nacionalnom frekvencijom, koja je prije nekoliko godina nogometnu reprezentaciju Hrvatske pozdravila ovim stihovima: "Ante zove, Luka viče, mi smo spremni izborniče", jasno aludirajući na ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana" u kojoj je poznati stih "Jure zove, Boban viče, za dom spremni Poglavniče".

Da ne spominjemo "podvige" tih istih reprezentativaca od Josipa Šimunića kojeg je zbog skandiranja "Za dom spremni" FIFA kaznila s deset utakmica neigranja i tako mu zapečatila karijeru do najnovijeg primjera Dejana Lovrena koji se broncu sa Svjetskog prvenstva nedavno slavio uz Thompsonov hit "Čavoglave" koji započinje ustaškim pozdravom pa sad ima problema u Francuskoj gdje želi nastaviti igrati.

I zaista, ne treba dugo tragati, jer riba – kao što je poznato – smrdi od vrha. Evo, na primjer, HDZ-ova zastupnica Majda Burić jučer je u maniri najžešćih desničarskih jastrebova nasrnula na Katarinu Peović iz Radničke fronte optužujući je da "kontinuirano pokazuje svoje rusoljubno srce" kao i da je "vjerojatno i srboljubno", jer bi valjda, po mišljenju ove Riječanke, s Rusima, a posebno Srbima trebalo nešto drugačije raditi, a ne ih "srboljubiti".

Zadnji primjer dolazi iz Slavonije, a javnosti ga je prošli tjedan predočio slavonskobrodski portal Slavonija In s ne osobito maštovitim uvodom: "Evo kako su saborski zastupnik Ante Prkačin i misica Ivančica Pahor proslavili Novu godinu". Prkačina, tzv. generala HOS-a i zastupnika Domovinskog pokreta, vjerojatno znate po prosipanju navodnih narodnih mudrosti i revizionističkom shvaćanju povijest, posebno onom vezanom uz ustaški pokret.

Ivančica Pahor u zadnje vrijeme nije medijski eksponirana. Nedavno se slikala s hrvatskim nogometnim reprezentativcem Joškom Gvardiolom i komentirala kako mu može biti mama, ali da ima kćer za njega.

E pa tih dvoje negdje su prigodno zajedno zapjevali – "očito Ivančica osim nogometa voli i zapjevati", kaže novinar Slavonija In-a – i to ni manje ni više nego ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana" sve skupa s najvažnijim stihom: "Jure zove, Boban viče/ Za dom spremni, poglavniče". Snimka, na žalost, traje nepunu minutu pa zainteresirana javnost nije mogla čuti što je raspjevani dvojac još dopjevao, ali je za pretpostaviti da je došao i do onog dijela pjesme kad se pali Srbija i sve kako to već ide.

Doduše, ako ćemo biti iskreni misica Ivančica manje je pjevala, a više cupkala nadomještajući poneku rupu u znanju teksta ispijanjem rakijice koja se prigodno našla tu. Snimka se, naravno, vrlo brzo proširila desničarskim medijima.

Da podsjetimo, u pjesmi je riječ o Mili Francetiću, zapovjedniku ustaške Crne legije i njegovom nasljedniku i pouzdaniku poglavnika Ante Pavelića Rafaelu Bobanu, osvjedočenim ratnim zločincima.

Premda Prkačin stalno koketira s ustaštvom - ustaše su, uostalom, za njega bili rodoljubi i na pravoj strani, a partizani narodne izdajice – barem koliko Google pamti nije zabilježeno da je negdje pjevao "Evo zore, evo dana", pjesmu koju je, kako je jednom rekao, naučio još kao dijete od oca koji je bio ustaša. Isti je nedavno, u Bujici je priznao, da je u prisustvu aktivnog nogometnog reprezentativca, kojeg dobro poznaje, jednom prilikom pjevao ustaške pjesme, očito također u kućnoj radinosti. Sada, evo, ima i video zapis.

Na Prkačinovo ponašanje i u Saboru upozorio je u više navrata zastupnik SDSS-a Boris Milošević podsjećajući da je zastupnik Domovinskog pokreta s govornice govorio da je dobro da Srba u Hrvatskoj više nema i negirao postojanje Srpske pravoslavne crkve.

Portal Slavonija IN završava tekst konstatacijom "tko pjeva zlo ne misli", pitajući se zašto Prkačin pjeva ustaške pjesme? Očito se prave naivni, jer je odgovor jasan.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više