Novosti

Kronika

76 zima Kometnika

Tužno sjećanje na zimski pokolj u Zapadnoj Slavoniji 1943. godine: Ustaška odmazda uslijedila je zbog pomoći mještana Kometnika partizanima

Nwr7zcpq2paqofhsn564nfwbrwi

Komemoracija u Kometniku

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Voćin održana je komemoracija za žrtve ustaškog zločina koji je počinjen tokom Drugog svjetskog rata, 14. januara 1943. godine, nad više od 300 mještana srpske nacionalnosti u Kometniku kod Voćina. Odavanju počasti stradalima, pored potomaka ubijenih, odali su predstavnici lokalnih županijskih vlasti, članovi voćinskog opštinskog i VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije, VSNM-ova Slatine i Đulovca - stranke SDSS te antifašističkog udruženja.

Vijence kod spomen-obilježja položili su tako u ime SDSS-a, potpredsjednik stranke Jugoslav Vesić i predsjednik izvršnog odbora Boro Rkman te predsjednik vukovarskog Udruženja antifašista Lazo Đokić. Prigodni govor najprije je održao Miroslav Subotić, predsjednik VSNM-a Općine Voćin koji je podsjetio da je zločin u Kometniku bio ustaška odmazda koja je uslijedila zbog pomoći mještana ovog sela partizanskoj jedinici Nikole Miljanovića-Karaule i sukoba s njom u kojemu je poginulo nekoliko ustaša.

Nakon toga sukoba, ističe Subotić, ustaše su dobili pojačanje iz Virovitice, Valpova i Slatine pa se njih oko 300 uputilo u Kometnik, Dobriće i Zubiće gdje su opkolili seljane, a nakon toga ih 320 odveli u Voćin i tamo ih zvjerski ubili - pokolj je preživjelo samo devet ljudi. Pored Subotića, na komemoraciji sugovorili Igor Pavković, dožupan Virovitičko-podravske županije iz redova srpskog naroda, Ivan Horvat, tajnik Virovitičko-podravske županije, potpredsjednik SNV-a Sveto Mikerević i Vlado Jurić, predsjednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije.

Parastos je služio episkop Pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, a komemoraciji je prethodila i služba u crkvi Sv. Otaca u Voćinu. I ove godine, tužnom jubileju u Kometniku, nazočio je 92-godišnji Savo Bojčić, jedini preživjeli svjedok tog ustaškog pokolja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više