Novosti

Kronika

Koмeмoрaциja у Koмeтнику

У oргaнизaциjи ВСНM-a oпћинe Вoћин и Вирoвитичкo пoдрaвскe жупaниje, oбиљeжeнa je 73. гoдишњицa стрaдaњa српских сeљaкa Koмeтникa - Joргићa, Koмeтникa - Зубићa, Дoбрићa и Вoћинa

Rhrxrov9rnph9yra2rtsju6oxbk

: Parastos - Dragan Gaćeša, paroh slatinski

U organizaciji VSNM-a općine Voćin i Virovitičko podravske županije, obilježena je 73. godišnjica stradanja srpskih seljaka Kometnika - Jorgića, Kometnika - Zubića, Dobrića i Voćina. Ovaj ustaški pogrom desio se sa 13. na 14. januar 1942. godine, kada je oko dvjesto nevinih civila na okrutan način pobijeno u Voćinu, a dvadesetak ih je pobijeno u vlastitim selima. Ovaj zločinački čin predstavlja prvi masovni zločin od strane Nezavisne Države Hrvatske koji je počinjen na cjelokupnim stanovništvom nekog seoskog mjesta u Slavoniji. Ovogodišnje obilježavanje proteklo je u mirnom tonu, za razliku od nekoliko godina prije kada je na dan obilježavanja, na mjestu spomenika, bila pronađena ručna bomba i uvredljivi natpisi. Kao i većina spomenika iz Drugog svjetskog rata i ovaj je bio devastiran tijekom devedesetih godina.

Obilježavanje ovog datuma započelo je svetom liturgijom u voćinskom hramu Srpske pravoslavne crkve, posvećenoj Prvom vaseljenskom saboru Svetih 318 bogonosnih otaca. Komemoracija i parastos stradalnicima održani su kod spomenika u Kometniku, te ga je predvodio protonamjesnik Dragan Gaćeša, paroh slatinski.

Skupu su se obratili tajnik Virovitičke županije Ivo Horvat, dožupan Virovitičko – podravske županije Igor Pavković, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća i predsjednik VSNM-a BBŽ Darko Karanović te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Slatine Vlado Jurić. Prisutni su bili i konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, predsjednik i zamjenik VSNM-a Virovitičko - podravske županije Milutin Jovanović i Mladen Kulić, predsjednici VSNM-a Garešnica i Đulovac Predrag Ivančević i Milan Radaković, predsjednik VSNM-a Virovitica Staniša Žarković i mnogi drugi.

Posebno je od govornika ukazano na prisustvo jedinog živog svjedoka ovog zločina Save Bojčića koji svoje preživljavanje može zahvaliti pukoj sreći. Naime, iz grupe za strijeljanje izdvojio ga je ustaški vojnik koji mu je potom rekao da bježi.

Poslije polaganja vijenaca poštovatelji žrtava su se uputili u Voćin, gdje su uz podrum magacina gdje su stradalnici mučeni i ubijani, položili vijence. Skupu se obratio prof. Jovo Vuković još jednom se prisjetivši ovog zločina koji je opisao u svojoj knjizi. Nakon polaganja vijenaca i prisjećanja, u sali vatrogasnog doma domaćini su priredili posluženje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više