Novosti

Društvo

U Karlovcu osvanule oznake HOS-a i Azova

Najveću štetu od takvih pojava trpi hrvatsko društvo jer će biti okarakterizirano kao srbofobno i ustašofilno, a na karlovačkom području se takve stvari umnožavaju pojedinim neprimjerenim muralima ili neuklanjanjem spornih grafita, kaže Ilija Matijević u vezi novih grafita u Turnju

Large novi mural kod osnovne %c5%a1kole na turnju u karlovcu 1

Lice i naličje murala kod osnovne škole u karlovačkom Turnju (foto Ilija Matijević)

U karlovačkom prigradskom naselju Turanj, na objektu Elektre pored tamošnje osnovne škole i uz državnu cestu D1 koja vodi prema Plitvicama i jugu Hrvatske, ovih su se dana pojavili sporni murali. Na jednoj je strani nacrtan grb s prvim bijelim poljem uz natpise "HOS Turanj" i "ZDS". Na drugoj strani je zastava crven-bijel-plav, bez drugih obilježja, a ispod nje natpis "AZOV". Inače, zbog gustog prometa ovdje su i brojne kamere koje snimaju promet, pa je moguće da su nadležne službe i policija snimile "izvođače radova", iako u karlovačkoj policiji za ove bisere nisu znali. To je policiji prijavio Ilija Matijević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, koji je i snimio uratke, a medijima se saopćenjem oglasio i predsjednik Udruženja antifašista Grada Karlovca i potpredsjednik SABA RH Miroslav Delić.

- Nemalo sam bio iznenađen kako se i koliko događaji u Ukrajini odmah reflektiraju na naše područje i uz antirusku potiču i antisrpsku atmosferu. Gotovo je za ne povjerovati da pred nadzornim prometnim kamerama netko to uradi i da ne odgovara, koliko je meni poznato, ni za oštećenje tuđe stvari. Taj motiv koji je tamo oslikan vrijeđa osjećaje građana koji su potomci stradalničkih naroda iz Drugog svjetskog rata jer propagira ustaška obilježja i pozdrav "Za dom spremni". Po mom zapažanju, atmosfera je čak i u godinama masovnijeg povratka izbjeglih na svoja ognjišta od 2001. do 2003. bila tolerantnija, a pogotovo u vrijeme vlade Ive Sanadera, kada su se takve stvari rješavale bez zadrške. Najveću štetu od takvih pojava trpi hrvatsko društvo jer će biti okarakterizirano kao srbofobno i ustašofilno, a i na karlovačkom području se takve stvari umnožavaju dodatnom militarizacijom javnog prostora, pojedinim neprimjerenim muralima ili neuklanjanjem spornih grafita - kazao je Novostima Ilija Matijević.

Na pitanje da prokomentira nove murale na Turnju karlovački dožupan Dejan Mihajlović se tužno nasmiješio i odgovorio kratko protupitanjem: "A, što reći? Sve je jasno!"

Naličje murala

(Foto: Ilija Matijević)

- Karlovac je, nažalost, još jednom svjedočio da država ne sankcionira ustaške uzvike i znakovlje, pa postaje dio zabrinjavajućeg i poraznog trenda, koji se može vidjeti i na svakom koncertu Thompsona, tako i na onom karlovačkom, da mladi tinejdžerskog uzrasta spremno pjevaju i uzvikuju parole u prilog propalom fašističkom režimu. To je zbog nekažnjavanja onih koje takve simbole otvoreno propagiraju. Na gotovo svakom državnom događaju gledamo skandalozne slike i grafite sa ustaškim obilježjima, pri čemu se slavi zločinački režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovječnosti u povijesti. Duboko je zabrinjavajuća činjenica da nogometni navijači na sportskim stadionima podržavaju svjesno, ili možda podsvjesno, ksenofobičnu, rasističku ideologiju koju predstavlja pozdrav "Za dom spremni" i pritom veličaju ustaše i sve što oni predstavljaju - kaže Miroslav Delić, predsjednik Udruženja karlovačkih antifašista.

Smatra da su fašistički simboli smišljeno osvanuli ispred škole, kako bi se mlade zbunilo i dovelo u situaciju da misle da su te poruke nešto dobro, poželjno i nešto što treba njegovati. Nije slučajno osvanuo, dodaje Delić, uz ustaške simbole grafit "AZOV", koji povezuje tu ultranacionalističku bojnu sa propalom ideologijom ustaškog režima. Ističe da je činjenica da AZOV godinama održava kontakte sa desničarskom ekstremističkom scenom u inozemstvu i da u svom znakovlju ima kukasti križ.

- Komisija koju je premijer formirao stvorila je problem i na mala vrata uvela korištenje ZDS-a. Nisu istražili što je HOS bio, jer da jesu, shvatili bi, kao i Franjo Tuđman, da je HOS bio i ostao opasnost za Hrvatsku. HOS nije bio Hrvatska vojska. Sve je u rukama Vlade i ona to može elegantno riješiti, ali pitanje je da li to hoće - zaključuje Delić.

Ističe i da se vrlo lako mogu pronaći autori grafita jer su kamere u blizini. Vjeruje da će biti brzo pronađeni i primjereno kažnjeni sa po više desetaka hiljada evra, kao u Austriji ili Njemačkoj.

Predsjednik županijskih antifašista Rade Kosanović također osuđuje nove grafite. Nije mu jasno kako nitko od gradskih i županijskih vlasti nije službeno reagirao, ali to ne čudi s obzirom na murale ratnim zločincima, imena mostova po jedinicama koje su počinile ratne zločine i brojne druge stvari u gradu i županiji na koje službeni organi i vlast ne reagiraju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više