Novosti

Politika

Trešnja je crvena!

Pod nazivom 'Trešnja je crvena!', u subotu, 22. studenog, održat će se ovogodišnji marš Mreže antifašistkinja Zagreba . Okupljanje ja zakazano točno u podne ispred zagrebačkog Zapadnog kolodvora, odakle se kreće na edukacijsko-revolucionarnu šetnju Trešnjevkom

Posjetit će se mjesta značajna za ilegalnu aktivnost pokreta otpora na Trešnjevci za vrijeme Drugog svjetskog rata, preživjeli spomenici posvećeni tom dobu, kao i nekadašnji skvot i poprište borbi između punkera i skinsa 1990-ih godina. Na ruti marša su i mjesta uništene industrije, kao što je bivša tvornica Vesna, ali i stadion NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici, gdje djeluje jedna od rijetkih antirasističkih i antihomofobnih navijačkih skupina. Kolona marša proći će i Čakovečkom ulicom, gdje je nekoć živjela najveća koncentracija pjesnika i pisaca u Hrvatskoj, kao i jednim od najljepše urbaniziranih naselja u gradu – naseljem Prve hrvatske štedionice, te pored nekadašnjeg kina Triglav.

Posljednja točka marša bit će Centar za kulturu Trešnjevka, u Parku Stara Trešnjevka, gdje će se održati tribina o temama koje će biti naznačene tokom marša. Na tribini će govoriti: Vedran Gračan, skvoter i aktivist, Ivan Butorac, predsjednik Vijeća gradske četvrti Trešnjevka sjever i Iva Zenzerović iz Centra za mirovne studije. Uz čašćenje domaćim grahom i gemištom, sudionike marša čeka i zabavni program uz nastup zbora pulske zadruge Praksa.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više