Novosti

Društvo

Spomen na oslobodioce

U Svetičkom Hrašću obilježena je 79. godišnjica formiranja Karlovačke udarne brigade koja je učestvovala u bitkama od Karlovca i Siska do Zagreba, a svoj borbeni put završila pobjedonosnim ulaskom u Karlovac 6. maja 1945. godine

Large informator spomen na oslobodioce  %c4%87irlica

Polaganje vijenaca u Svetičkom Hrašću

Dvadesetak antifašista iz Karlovca i Ozlja obilježilo je u nedjelju 5. marta u Svetičkom Hrašću 79. godišnjicu formiranja Karlovačke udarne brigade. Položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku za poginule borce i žrtve fašističkog terora. Prisutnima su se kratko obratili prof. Miroslav Delić, predsjednik Udruženja karlovačkih antifašista kojima pripadaju i antifašisti iz Ozlja i Biserka Vranić, bivša gradonačelnica Ozlja, bivša saborska zastupnica SDP-a i bivša članica Predsjedništva SABA RH. Brigada je, kazala je ona, nastala iz Karlovačkog partizanskog odreda koji je uspješno borbeno djelovao na dijelu Karlovačkog kotara 1943. godine i brojao 750 boraca od kojih je 540 ušlo u sastav novoformirane brigade.

- Time je otpočeo slavni borbeni put, sve do oslobođenja Karlovca 6. maja 1945. godine. Brigada se uspješno razvijala, rasla i jačala, usporedno s pokretom na karlovačkom području. U vrijeme organiziranja brigade na cijelom karlovačkom području koje je tada brojalo oko 75.000. stanovnika, posebno su značajnu pomoć pružili prvoborci Većeslav Holjevac, komesar 1. korpusa NOV Hrvatske Ivo Rukavina, poznati španski borac Ivan Hariš, poznat kao Ilija Gromovnik i drugi. Njih nema među živima ali će njihova djela živjeti za nova pokoljenja trajno ugrađena u temelj naše antifašističke borbe - rekla je Vranić.

Borbeni put od osnivanja pa do kraja rata trajao je 15 mjeseci. Brigada je u borbama na prostoru rijeke Kupe i Dobre djelovala dva mjeseca. Potom je uključena u sastav 34. udarne divizije u Žumberku. Učestvovala je u bitkama od Karlovca i Siska do Zagreba. To područje bilo je pokriveno snažnim neprijateljskim garnizonima. U aprilu 1944. je popunjena sa 280 boraca iz Istre. Zbog ostvarenih uspjeha i borbenog djelovanja, Glavni štab NOV Hrvatske 27. oktobra 1944. godine proglasio je Karlovačku brigadu Udarnom. Veliku ulogu je odigrala u oslobođenju Karlovca, a put je završila pobjedonosnim ulaskom u ovaj grad 6. maja 1945. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više