Novosti

Kratko & jasno

Snježana Ivčić: Reforma u balonu

Hrvatsko zdravstvo se urušava polako zadnja tri desetljeća i paušalne najave reformi bez uvida u temeljite analize ne znače puno, kaže analitičarka javnog zdravstva i zdravstvene politike, članica BRID-a

Large intrigator  mini

(foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Što nam najavljena reforma zdravstva donosi, a što je provedivo u praksi?

Ministar Beroš je najavio reformu zdravstva, ali osim kraćih objava po pojedinim medijima nismo vidjeli cjelokupan tekst reforme. Ovako se čini kao da se objavljuju probni baloni i prati se kako će javnost reagirati. Hrvatsko zdravstvo se urušava polako zadnja tri desetljeća i paušalne najave reformi bez uvida u temeljite analize ne znače puno.

Ima li rješenja za narasle liste čekanje i dugovanja bolnica?

Neki od problema koji uzrokuju liste čekanja su nedostatak zdravstvenog kadra i neulaganje u opremu, dok istovremeno HZZO spremno pokriva te preglede kod privatnih pružatelja usluga. Bolest i liječenje nisu uvijek predvidivi, a saniranje nastalih dugova posao je javnog zdravstvenog sustava u kojem svi participiramo. Također, u svrhu smanjenja dugova trebalo bi analizirati način na koji se bolnice financiraju te zbog čega dugovi stalno rastu.

Najviše se govori o obveznim sistematskim pregledima. Je li to povratak zaboravljene kulture kontrola i preventivne brige o zdravlju?

Sistematski pregledi i dosad su bili obvezni prema temeljnim kolektivnim ugovorima u cijelom javnom sektoru, no nisu se svugdje provodili, dok nitko za to nije snosio sankcije, ponajmanje država koja nije uvijek osiguravala sredstva pa su se pojedine javne institucije trebale same snalaziti. Građani i sada kod svog obiteljskog liječnika mogu zatražiti sistematski pregled, ali pitanje je da li u svom domu zdravlja mogu bez dodatnog naručivanja obaviti sve preglede. U praksi to ne mogu učiniti te se trebaju naručiti za neke specifične pretrage, a onda se susreću s listama čekanja. I u ovom segmentu profitirao je privatni sektor, jer su građani koji to mogu sistematske preglede obavljali u privatnim zdravstvenim ustanovama u jednom danu.

Hoće li nove reforme donijeti poskupljenje zdravstvenih usluga?

U jednom vidu sigurno hoće, bar što se tiče dopunskog zdravstvenog osiguranja. No treba postaviti i pitanje što pokriva osnovo osiguranje, da li će se taj opseg usluga povećati ili smanjiti. Do sada je praksa pokazala kako su se iz osnovnog zdravstvenog osiguranja pojedine usluge izgubile. To je najvidljivije u stomatološkim, ginekološkim pregledima i laboratorijskim pretragama. Sve to, naravno, vodi skupljim uslugama koje se moraju platiti u okviru dopunskog osiguranja ili direktno kod privatnika. Naravno da je to za obične građane na kraju skuplje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više