Novosti

Politika

Слуњски ВСНM oбиљeжиo свoj дaн

Члaнoвимa Виjeћa придружили су сe гoсти, зaмjeник кaрлoвaчкoг жупaнa Дejaн Mихajлoвић и нaчeлник oпћинe Kрњaк Пeрицa Maтиjeвић

Large sjednica slunj

Sjednicu je vodila Goranka Mandić

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Slunja obilježili su 19. avgusta dan svog vijeća i njegovu krsnu slavu, Preobraženje Gospodnje, i to u prostorijama Mjesnog odbora Veljun koji je uz Primišlje jedini odbor sa srpskom većinom u sastavu Grada Slunja. Uz članove VSNM-a prisustvovali su i gosti, zamjenik karlovačko župana Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak Perica Matijević i predsjednik županijskih antifašista Rade Kosanović. Prije same sjednice u mjesnoj crkvi služena je liturgija i posvećeni su slavski kolač i koljivo.

Izvještaj o radu podnijela je predsjednica VSNM-a Goranka Mandić, a rad Vijeća pohvalio je dožupan Mihajlović, rekavši da su pozitivan i rijedak primjer kako bi i ostala vijeća trebala da rade.

- Mala sredstva, koja se dobivaju za manjinsku samoupravu, VSNM Slunja koristi na najbolji mogući način; uređuje i oprema društvene prostorije, a dobar dio radova odrađuje se na volonterskoj osnovi, što jača zajedništvo unutar zajednice – rekao je Mihajlović. Pohvalio je predsjednicu Mandić, za koju je rekao da je vrlo uporna i marljiva, i obećao im svoju ličnu pomoć.

Rade Kosanović pak smatra da je na tom području vrlo teško raditi jer da Grad Slunj zanemaruje područja naseljena srpskom zajednicom. No dobro je, kazao je, što zadnjih godina nema narušavanja javnog reda i mira te drugih incidenata na nacionalnoj osnovi kao što je to bio slučaj ranije. Osvrćući se na ideju i mogućnost da se Veljun opet vrati u sastav općine Krnjak, gdje je do 1990-ih pripadao, rekao je da bi se u tom slučaju lokalni stanovnici sigurnije osjećali, a kroz razne državne pomoći i brže rješavali svoje velike egzistencijalne probleme.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više