Novosti

Politika

Slučajni HNS

Trojicu riječkih izgrednika koji su istaknuli ustašku zastavu ne možemo promatrati kao eksces koji, nakon očekivane kazne, neće nikome više pasti na pamet. Historijat nošenja ustaških simbola na utakmice hrvatske reprezentacije prilično je postojan, a ne slučajan

Large hns

Ustaška zastava na riječkom stadionu (foto HNS)

Da postoji igdje više rubrika Greatest shits na prvo mjesto ovoga tjedna zasjeo bi uvjerljivo Marijan Kustić, HDZ -ov apartčik na mjestu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Ništa čudno s obzirom na to kakva je nemušta i prozirna objašnjenja, kakve loše alibije ponudio nakon što je Disciplinska komisija UEFA -e pokrenula disciplinski postupak protiv HNS -a zbog rasizma i diskriminacije uočenog na nedavnoj utakmici hrvatske reprezentacije u Rijeci protiv Latvije.

Trojica mlađahnih izgrednika, sve je već uostalom objasnio ni kriv ni dužan Kustić, pojavili su se na stadionu s ustaškom zastavom s prvim bijelim poljem i jasnim “U“ u njezinom uglu, tako da ju je neometano mogao primijetiti, uslikati i prijaviti dužnosnik FARE -a, organizacije čije je glavni zadatak borba protiv rasizma u nogometu u Europi. Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1.300 eura, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana, dok se treći još ispituje. Inače, drugookrivljeni je sin lokalnog HDZ-ovca u jednom mjestu na sjeveru Hrvatske, piše portal 24 sata.

„Ova tri pojedinca su naštetili hrvatskoj reprezentaciji, ali i Republici Hrvatskoj. Definitivno mislim da je riječ o podmetanju. Nadam se da ćemo saznati tko stoji iza toga. Puno toga se izdogađalo. U par navrata se dizala zastava po 3-4 puta i upravo taj jedan pojedinac je slikao tu zastavu, baš taj detalj, taj ustaški simbol koji se nalazi u katalogu FARE-a. Baš da to zna vidjeti sa 60 ili 70 metara i da to slika. To nije slučajno. (…). Ono što mi moramo naglasiti je da će se Savez uvijek boriti protiv diskriminacije i rasizma. Ovo na Rujevici nije slučajno ispalo“, kazao je medijima slučajni prolaznik Marijan Kustić.Njegove riječi prisnažio je i izbornik reprezentacije Zlatko Dalić, rekavši:

“To je sve krenulo još više nakon Rotterdama gdje je bilo 35 tisuća navijača, da se zaustavi reprezentacija na bilo koji način i ovo je jedan od načina da nas se kazni da ne igramo pred našim navijačima“. (...) To je po meni glupost i nastavak traženja nekakvih načina da se mi zaustavimo“.

Zbog također diskriminatornog ponašanja navijača upravo na lipanjskoj završnici Lige nacije u Rotterdamu HNS je kažnjen sa 150 tisuća eura i uvjetnom kaznom pa s obzirom na riječki slučaj reprezentaciji prijeti igranje u sljedećoj utakmici u Osijeku pred praznim tribinama.

U prilog Kustićevim verbalnim neuvjerljivostima o slučajnosti ide i fotografija skupine navijača u spomenutom nizozemskom gradu koji su s očitim osjećajem vrijednosti prije utakmice pozirali jednako tako s ustaškom zastavom, istom onom kakva je viđena u Rijeci. Da li su nakon ulaska na stadion ustašku zastavu spremili u džep nagađajte sami.Tako da bi bilo divno da trojicu riječkih izgrednika možemo promatrati kao eksces koji, nakon očekivane kazne, neće nikome više pasti na pamet.

No to nije slučajnost. Historijat nošenja ustaških zastava na utakmice hrvatske reprezentacije prilično je postojan, dakle nipošto slučajan, kao i činjenica da su ustaški uzvici dio standardnog folklora na utakmicama domaće nogometne lige. Sve to HNS dosad uglavnom promatra.HNS je još ranije kažnjen s 50.000 švicarskih franaka zbog neprimjerenog ponašanja dijela navijača na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Kataru (neprimjereni povici golmanu Kanade Milanu Borjanu: “Borjane ustašo“ te korištenja transparenata neprimjerenog sadržaja.

Hrvatski su navijači pod pasku Fife došli i 2014. prilikom Svjetskom prvenstva u Brazilu zbog homofobnih i antisemitističkih transparenata, kada su širili zastavu s ustaškim grbom,  i to baš na utakmici protiv Brazila. Jednako kao i danas Fifu je na postupke hrvatskih navijača upozorila Fare organizacija.

Nedavno su navijači NK Rudeša, tzv. Rudeš Boysi klub na utakmici s Hajdukom bodrili s dva transparenta s nacističkim znakovljem: zastava s "Balkenkreuzom", amblemom njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata i drugi s brojem "88" koji u neonacističkoj simbolici označava zabranjeni slogan "Heil Hitler" umjesto kojeg se koristi brojka 8, zamjenjujući slovo H kao osmo u abecedi. Zanimljivo je da klub zbih toga nije kažnjen. Transparenata, istina, više nema, ali njihovi navijači se fotografiraju s uzdignutom desnicom i objavljuju to na društvenim mrežama.

Jasno je da je problem strukturni. Zato su izjave predsjednika HNS da će se ta organizacija uvijek boriti protiv diskriminacije i rasizma, prilično šuplje i deplasirane. Postoje li ikakve edukacije, radionice, javne akcije kojima će notorni HNS dati do znanja da su doista i principijelni u svom nadmenom stavu? Nismo vidjeli. Ili za pomoć čekaju Gospu Međugorsku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više