Novosti

Politika

Šeparović: Odluke se moraju poštovati, pa tako i ona o ćirilici

Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda, poručio je Miroslav Šeparović

Uqhvhvic23kgkzorxggtcru0vex

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ne prestaju reakcije na izljev bijesa vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nakon što je demonstrativno bacio na pod gradski Statut preveden na srpski jezik i ćirilično pismo na sjednici Gradskog vijeća. Statut mu je uručio predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar što je prvom čovjeku Vukovara očito bilo dovoljno da sjednicu Vijeća pretvori u još jednu demonstraciju sile u tom tijelu koje je u petak usvojilo zaključak po kojem se - usprkos Ustavu, Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, potpisanim konvencijama pa i odluci Ustavnog suda - još uvijek nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u tom gradu.

Pokušali smo od samog Penave čuti razloge koji su ga ponukali na takav čin, ali do objave ovog teksta nije odgovorio na poziv niti na poruke.

Da ponovimo, Statut na manjinskom jeziku i pismu napravljen je u sklopu kampanje SNV-a i ZVO-a pod nazivom ‘Da se bolje razumijemo’ pokrenutoj s ciljem skidanja stigme s ćirilice i kao podsjetnik na pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma u Vukovaru, koju je prije nekoliko mjeseci potvrdio i Ustavni sud, a koje Gradsko vijeće uporno ne želi provesti.

Penava je kazao, prenosi N1, kako se odluka koju je Ustavni sud donio u vezi s Vukovarom odnosila na sazivanje današnje sjednice Gradskog vijeća i razmatranje stanja u gradu te da je glasanje o toj odluci ‘pa je time odluka Ustavnog suda apsolutno poštovana.’

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Boris Milošević rekao je da je na sjednici Gradskog vijeća Vukovara propuštena prilika za dijalog i iskorak te da se ‘svi bolje razumijemo bez obzira na to koji jezik i pismo koristimo’.

Dragana Jeckov, također iz SDSS-a, dodala je kako smo ‘još jednom imali priliku vidjeti kako se gradonačelnik Penava odnosi prema pruženoj ruci vijećnika SDSS-a, kao što se i do sada odnosio prema odluci Ustavnog suda, tako i prema Statutu vlastitog grada’.

‘Zapravo, još jednom je pokazao kako je on isključivo gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara, a to sigurno nisu pripadnici srpske zajednice. Što se tiče spominjanja ratnih zločina u raspravi koja je bila više nego uzavrela, kao i silovatelja koji šetaju ulicama Vukovara, važno je reći da smo mi jako zainteresirani za rješavanje tih pitanja. Činimo apsolutno sve da već jednom svaki ratni zločinac dobije ime i prezime i da se skine stigma s građana Vukovara koji pripadaju srpskoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se to učini’, kazala je Dragana Jeckov.

Na današnji incident u razgovoru s novinarima osvrnuo se i premijer Andrej Plenković, koji je poručio da ima premalo informacija o tome je li potez vijećnika SDSS-a ‘bio s ciljem provokacije’.

‘Očito je to gradonačelnik doživio kao provokaciju pa je burnije reagirao. U svakom slučaju nije dobro da se to događa, nisam imamo nikakvih saznanja da će predstavnik SDSS-a uručivati Statut grada Vukovara na ćirilici baš na sjednici Gradskog vijeća kada se odlučuje o ovoj temi. To mi ne djeluje najdobronamjernije, premda nema ništa nezakonito u tome da zastupnik u ima Statut na pismu svoga naroda, koje je između ostaloga i hrvatska kulturna baština’, rekao je Plenković i dodao da su ‘teme koje pridonose polarizaciji, podjelama, razdoru i netrpeljivosti destruktivni element u društvu’.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović založila se pak za ‘poštivanje prava većinskog naroda’ i procesuiranje zločina počinjenih nad Hrvatima u Vukovaru.

‘Pogledajte, molim vas, tko se ne sjeća zapisa na YouTubeu, imate srpske agresore koji su snimili milijun klipića. Dakle, grad koji je bio potpuno razrušen, tisuće branitelja i civila koji su tamo ubijeni, mučeni i silovani da nisu nikada doživjeli pravdu. E pa oprostite, prvo treba riješiti velike stvari, a onda možemo krenuti u one korake koji će omogućiti svim da se osjećaju sigurno u hrvatskoj državi’, poručila je ona.

‘Nekima je vjerojatno ćirilica važna, drugi kažu dajte nas pustite na miru, pustite nas da živimo. I ukoliko ja mogu nešto pomoći, razgovorima između srpske zajednice, između većinskog hrvatskog naroda i svih ostalih u Vukovaru, to ću učiniti. Međutim, sa svoje strane neću jednostrano činiti ništa što bi svima njima - i Hrvatima i Srbima i ostalima nacionalnim manjinama otežalo život u Vukovaru. Oni najbolje znaju okolnosti u kojima žive, uvijek ima političkih performansa i politički osoba, ali u konačnici mislim da narod zna, hoće i može procijeniti,’ rekla je predsjednica.

Reagirao je i Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, koji je ponovio da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati i da će sva tijela vlasti odlučiti o daljnjem postupanju kada vide odluku vukovarskog Gradskog vijeća. ‘Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda’, kazao je Šeparović.

Dodao je da se Ustavni sud, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice u predizborno vrijeme. ‘Pričekat ćemo odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštovanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija’, rekao je Šeparović. 

Na novinarsku opasku da je Šeparović vrlo jasno rekao što Grad Vukovar treba raditi, Penava je komentirao da je to stajalište predsjednika Ustavnog suda, a ne Ustavnog suda. Istaknuo je da je po Statutu grada Gradsko vijeće obvezno u listopadu, a najmanje jedanput u dvije godine raspravljati o stanju ljudskih prava u Vukovaru i u skladu s procjenom donijeti odluku.

‘Ustavni sud je potvrdio ustavnost toga i dao za pravo Gradskom vijeću da tu problematiku tretira rukovodeći se time da u tom tijelu sjede građani grada Vukovara i da nitko nije mjerodavniji od predstavnika građana utvrditi kakvo je aktualno stanje u gradu, i to je ono što smo mi danas učinili’, rekao je Penava.

Odluku Gradskog vijeće poslat će odmah Ustavnom sudu, a hoće li se o temi raspravljati i nagodinu, rekao je kako ne zna jer za godinu dana ‘tko živ, a tko mrtav’. ‘Mi svaki dan živimo u ovim okolnostima i propitujemo što možemo i trebamo’, rekao je Penava, ocjenjujući današnju burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća riječima da se ‘jednostavno moglo razgolititi tko tu koje pozicije uzima’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više