Novosti

Politika

SDSS neće biti politički Pedro

Predstavnici nacionalnih manjina bit će jedinstveni u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Čeka nas ne laka odluka, ali oko nje moramo biti jedinstveni, kazao je Pupovac komentirajući pregovore oko nove vlade

Large milorad

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Nakon održane komemoracije u Veljunu u ponedjeljak za 525 stradalih Srba na Đurđevdan 1941. godine, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je tiskovnu konferenciju. Najviše pitanja se odnosilo na sudjelovanje Srba i SDSS-a u formiranju nove vlade.

Pupovac je rekao da je u utorak dogovoren nastavak razgovora Kluba zastupnika nacionalnih manjina. Na pitanje jesu li manjine i dalje jedinstvenem odgovorio je potvrdno i naglasio da će ostati jedinstveni, ''neovisno o tome kakva naša odluka bila i kakva se ona izvana činila''.

Na pitanje je li se premijer Andrej Plenković odrekao SDSS-a, Pupovac je odgovorio:

- Razgovarao sam sa premijerom i nisam stekao dojam da se može govoriti o odricanju bilo koga, bilo odnosa premijera prema manjinama uključujući i srpsku, bilo odnosa manjina odnosno manjinskih predstavnika prema premijeru i vjerovatnom mandataru slijedeće vlade – kazao je.

Hoće li SDSS podržavati slijedeću vladu iz saborskih klupa?

- O tome ćemo svoj stav reći u utorak, jer je takav međusobni dogovor.

Na pitanje hoće li podržati mandatara jer su mađarski predstavnici donijeli takvu odluku, Pupovac je kazao da će se konačni stav oko toga znati nakon zajedničkog sastanka.

- Bit ćemo jedinstveni u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva i odluka koje ćemo donijeti. Čeka nas ne laka odluka, ali odluka oko koje trebamo biti jedinstveni da bismo sačuvali jedinstvo Kluba i ostvarivanja onoga što je interes zastupnika nacionalnih manjina.

Upitan hoće li manjine podržati HDZ-ovog kandidata za predsjednika Sabora Pupovac je rekao da su to već objavili i da ga podržavaju, a za sve drugo će javnost saznati najvjerovatnije u utorak.

Stoji li i dalje pri tvrdnji da neće dozvoliti ponižavanje SDSS-a i političku segregaciju, Pupovac je rekao:

- Ništa se nije u tom smislu promijenilo. Niti ćemo dozvoliti ponižavanje niti ćemo dozvoliti političku segregaciju niti ćemo biti mirni i slušati raspirivanje nacionalne i političke mržnje.

Kakav mu je osjećaj oko slaganja vlade, s obzirom da je dugo u politici?

- Mislim da će nakon svega ovoga mnogi staviti prst na čelo. Nadam se da će ih biti što više među onima koji će se pitati gdje mi je bila pamet. Još uvijek nije kasno. U jednom trenutku je izgledalo sve kao da smo ostali bez političke pameti.

- Teške riječi koristite, samo vam to mogu reći. Ovdje su mnogo važnije stvari u pitanju i olako korištenje riječi koje smo slušali u posljednje vrijeme, posljednjih mjeseci i godina trebalo bi biti jedna od stvari oko koje bi se morali zamisliti. Koja korist od toga? Mi radimo sa ciljem da umanjimo štetu. Čeka nas još ozbiljan posao, da ne kažem i ozbiljna borba oko vrijednosti za koje vjerujem da su nam zajedničke - bio je odgovor na pitanje da li se osjeća izdanim.

- Slanje radikalnih poruka prema zastupnicima SDSS-a, kao što bi bilo na primjer prema zastupnicima hrvatskog naroda u Srbiji ili u BiH također bi značilo poticanje na nacionalnu i političku mržnju i netoleranciju. Zato kažem: prst na čelo, a ne nešto drugo, kao što se sada stavlja na SDSS. SDSS niti je meta niti je politički Pedro hrvatskog političkog života niti će to biti. Ne samo dok ja stojim ovdje pred vama, nego kad stane i netko drugi. To trebaju znati oni koji izgleda ne znaju to što kažem, jer nismo od jučer i nismo ništa manje važni za ovu zemlju nego što su svi drugi. Naročito oni koji misle da su oni najvažniji od svih - zaključio je svoje obraćanje medijima Pupovac nakon komemoracije u Veljunu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više