Novosti

Društvo

Шaмпиoн "Винaтлoнa" из Нoвoг Сaдa

У Kнeжeвим Винoгрaдимa oдржaнo je чeтвртo издaњe винскoг спeктaклa нaзвaнoг – "Винaтлoн", мaнифeстaциje зa свe гурмaнe, винoљупцe, лoкaлпaтриoтe и oстaлe зaљубљeникe у Бaрaњу

Large informator  %c5%a0ampion %c4%87irilica

Vinski "Šampioni Dunava" u beljskom Starom podrumu

U prošli petak, 8. juna ove godine, u baranjskoj Općini Kneževi Vinogradi održano je četvrto izdanje vinskog spektakla nazvanog – "Vinatlon". To je vrhunska eno i gastromanifestacija za sve gurmane, vinoljupce, lokalpatriote i ostale zaljubljenike u Baranju, kojom se ta općina nastoji učvrstiti na turističkoj mapi istoka Hrvatske kao važna top-destinacija kontinentalnog turizma.

Sama manifestacija sastoji se od više dijelova, počevši od ocjenjivanja vina "Šampion Dunava", preko svečane dodjele diploma u Starom podrumu Vina Belje u Kneževim Vinogradima, do puno vinskih radionica i igara te zabavnog i muzičkog programa u baranjskoj vinskoj prijestolnici Zmajevcu.

U tom mjestu, u Reformatskom surduku, s početkom u 17 sati, krenule su vinske igre, u kojima su se posjetioci, bez obzira na to jesu li ikada za njih čuli, imali priliku okušati u "bačvatlonu", "špricaboci" i "vajnpongu", a u 20 sati počeo je nastup Zorice Kondže, koja je najavljena kao legenda hrvatske muzičke scene, te potom koncert Baneta Krstića i "Garavog sokaka", autora hita "Ko te ima taj te nema".

U isto vrijeme posjetioci su mogli kušati najbolja baranjska vina, probati nešto ili svašta od bogate gastronomske ponude i posjetiti sajam domaćih proizvoda. "Bačvatlon" je, da podsjetimo čitaoce, namijenjen ljubiteljima vježbi snage. U njemu se nadmeću dvije po dvije dvočlane ekipe u guranju bačvi uzbrdo kroz surduk, sve dok se ne dobije ekipa koja je konačni osvajač većih količina najboljeg baranjskog vina.

Ove je godine, uz titule "Šampion Dunava", dodijeljena i nagrada "Novinarska graševina" najboljem vinu po izboru novinara s područja Osječko-baranjske županije. Žiri je imao težak zadatak: trebalo je izabrati najbolja vina od 99 uzoraka pristiglih iz 29 vinarija iz Hrvatske, Srbije i Mađarske. Predsjednik žirija bio je dr. sc. Toni Kujundžić s Fakulteta agrobiotehnoloških znanosti Osijek, dok su članovi bili iz Osijeka, Pečuja i Novog Sada. "Šampion Dunava" nije mala stvar. Uz Mediteran, Dunav je druga najvažnija hrvatska geografska odrednica, a poznato je da više zemalja izlazi na Dunav, nego na Jadransko more!

Ovogodišnji "Šampion Dunava" u kategoriji crvenih vina postalo je "Dekanovo vino" Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. U kategoriji ružičastih vina najboljim je proglašen "Roze" vinarije Mons Aureus d.o.o. iz Draža. Šampion u predikatnim vinima je "Graševina IBPB" vinarije Svijetli dvori iz Karanca, "Novinarsku graševinu" osvojilo je novo vino "Graševina Nju Lajn" Erdutskih vinograda, dok je šampion u kategoriji bijelih vina postao "Traminac Rosamal" Vinarije Papak iz Iloka.

Da bi se moglo uživati baš u svemu što je "Vinatlon" nudio, trebalo je platiti kotizaciju koja je iznosila nezanemarivih – 32 eura, ali je ona uključivala ne samo slobodan ulaz, nego i ruksak, čašu, 12 bonova za degustaciju vina po vlastitom izboru, vodu te bon za konzumaciju jela na označenom mjestu. Budući da poslije toliko degustacija tolikih vina nije baš pametno voziti auto, organizatori su predvidjeli i mogućnost prijevoza vinskim autobusom od Osijeka do Zmajevca i obrnuto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više