Novosti

Kronika

Prosvjetine nagrade Joviću, Farago i Tolnaueru

Svetosavska akademija Srpskog kulturnog društva Prosvjeta: Sveučilišni profesor Dejan Jović, koreografkinja vojnićkog Pododbora Valerija Farago i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer primili su nagrade

Ovogodišnja Svetosavska akademija SKD ‘Prosvjeta’, održana u Glazbenoj akademiji u Zagrebu, protekla je u znaku dodjele ‘Prosvjetinih’ godišnjih nagrada zaslužnim stvaraocima, uz nastup Narodnog orkestra i Hora Radiotelevizije Srbije (RTS) pod dirigiranjem Bojana Suđića. Predsjednik Društva Mile Radović izrazio je nadu u veće zajedništvo i u još predaniji nastavak aktivnosti ‘Prosvjete’.

- Tokom prošle godine, od lanjske akademije do večeras, uspjeli smo stabilizirati i ojačati Društvo. Zbog mladih moramo jačati kulturnu i školsku autonomiju, istraživati historiju, jačati kulturni amaterizam – rekao je Radović.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naglasio je da se Sveti Sava slavi svugdje gdje su Srbi, pa i u Zagrebu u kojem vjekovima žive.

– Istorija je puna tamnih dana, čega se moramo sećati, ali se moramo sećati i Svetog Save, slavne ličnosti koja je formirala put našeg naroda. Nema življe delatnosti od one što ju je Sveti Sava ustanovio za života - rekao je Vukosavljević.

Mitropolit Porfirije naglasio je da se Sveti Sava može shvatiti na dva načina. Prvi je prožimanje s njegovim iskustvom, a drugi je stvaranje njegovog lika po vlastitom odrazu što pruža prostor za manipulacije ili za nedovoljno znanja o Svetom Savi i njegovom djelu. Podsjetio je da je Sveti Sava tragao za istinom i nije prihvaćao kompromise s prolaznošću. Kako je rekao mitropolit, pravoslavni srpski narod kroz Svetog Savu vidi Hrista.

Godišnju nagradu SKS Prosvjeta ‘Sava Mrkalj’ za intenzivno naučno stvaralaštvo, uključujući vođenje Arhiva Srba u Hrvatskoj, Političke akademije SNV-a i časopisa ‘Tragovi’, te za knjigu ‘Rat i mit’ dobio je univerzitetski profesor Dejan Jović. Nagradu ‘Desanka Đorđević’ za kulturno stvaralaštvo zbog dugogodišnjeg rada na njegovanju i razvoju folklora dobila je koreografkinja pododbora u Vojniću Valerija Farago. Zlatnu značku za izuzetni doprinos namijenjenu ličnostima izvan srpske zajednice, dobio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. U ime nagrađenih zahvalio se Dejan Jović.

- ‘Prosvjeta’ je prva srpska organizacija s kojom sam počeo surađivati još u prvoj polovini 90-ih. Sretan sam što je prepoznata moja aktivnost u prošloj godini koje je za mene bila izuzetno plodna, od knjige do ‘Tragova’ koji mogu biti osnova za sadašnje i buduće mlade istraživače. ‘Prosvjeta’ i ja imamo komplementarne ciljeve, koji su jednako važni. ‘Prosvjeta’ je okrenuta očuvanju identiteta u vremenima kad se brojnost nacionalnih manjina smanjuje, dok sam ja okrenut mladim generacijama koje trebaju biti osposobljene preko ‘Tragova’, Arhiva i Akademije - rekao je Jović.

Uz konferansu poznatog beogradskog glumca Tihomira Stanića program su brojnim crkvenim i narodnim pjesmama uveličali hor i narodni orkestar. U prostorijama centrale ‘Prosvjete’ osvećen je slavski kolač. Obred su obavili arhimandrit Danilo Ljubotina i đakon Petar Kozakijević. Otac Danilo govorio je o značenju ‘Prosvjete’, pogotovo za mlade generacije u okolnostima kad se broj Srba smanjuje, a osim njega prisutnima su se obratili i potpredsjednik Siniša Tatalović i Aleksandar Tolnauer.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više