Novosti

Politika

Prioritet Savjeta bit će rad manjinskih vijeća

Vijeća i manjinski predstavnici imaju bitnu ulogu, rekao je novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tibor Varga na prvoj sjednici Savjeta u novom sazivu

Large snm 10 sleva ham varga vukelic

Vladimir Ham, Tibor Varga i Milan Vukelić (foto Nenad Jovanović)

U ovom mandatu prioritet rada Savjeta za nacionalne manjine bit će rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, rečeno je na prvoj sjednici Savjeta u ovom sazivu, održanoj 14. septembra u zgradi Vlade u Zagrebu.

- U svom mandatu imam cilj da stanemo iza vijeća i predstavnika nacionalnih manjina - rekao je novi predsjednik Savjeta Tibor Varga, ističući da će, kao i do sada, Savjet podržavati širenje kulturne autonomije manjina i omogućavanje ravnopravnog pristupa u društvu.

Najavio je organiziranje okruglih stolova i radionica, zajedno s lokalnom samoupravom, kako bi se ojačao položaj vijeća.

- Cijeli Ustavni zakon je napravljen tako da Savjet bude krovno tijelo, a to tijelo mora imati noge - jedna noga su saborski zastupnici, a druga vijeća i predstavnici nacionalnih manjina - naglasio je Varga i podsjetio na svoje 15-godišnje iskustvo u Stručnoj službi Savjeta za nacionalne manjine.

– Izbori za manjinske predstavnike održani su početkom svibnja ove godine, a zbog teškoća oko registracije proces upisa u registar još nije završen, što znači da novoizabrani predsjednici vijeća nemaju ovlasti za zastupanje. Javlja se i problem neisplaćivanja troškova – kazao je Varga.

Naknade članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina u Zagrebu smanjene su s 50 na 30 posto naknade vijećnika u gradskoj Skupštini. Također je upozoreno da svi članovi vijeća dobivaju istu nagradu, nezavisno o njihovim aktivnostima i učešću u radu, pa je svejedno dolazi li netko na sjednice ili ne dolazi.

Državni tajnik u Ministarstvu uprave i pravosuđa Juro Martinović obećao je nastavak suradnje sa Savjetom, istaknuo ulogu novoformirane Uprave za ljudska prava, nacionalne manjine i etiku i kazao da su zaostaci vezani za upis u registar formalne prirode.

- Do sada je izvršeno 495 upisa u registar vijeća te koordinacije vijeća i predstavnika - rekla je zamjenica predsjednica Uprave Danijela Gauber.

Dogovoreno je da predsjednik Savjeta samostalno donosi odluku o isplatama do 6.636 eura u okviru odluke o raspodjeli sredstava koju Savjet donosi na godišnjoj razini, a članovi su odobrili prenamjene sredstava koje su tražile neke manjinske udruge.

Predstavljeni su i novi članovi Savjeta – novi potpredsjednik Milan Vukelić iz redova srpske zajednice, Zoran Ferber iz židovske i Marija Meleško iz ukrajinske zajednice.

Podsjetivši da je niz godina aktivan u srpskoj zajednici, prije svega na poslovima obrazovanja, Vukelić je naglasio da je Savjet autonomno tijelo koje daje važan doprinos razvoju nacionalnih manjina i podsjetio na ulogu Aleksandra Tolnauera koji ga je vodio od osnivanja.

Podsjetimo da je drugi potpredsjednik Savjeta Vladimir Ham iz njemačke nacionalne manjine, a članovi Savjeta su i Darko Šonc iz slovenske, Ishak Hodžić iz bošnjačke,

Zorica Velinovska iz makedonske, Zvonko Kostelnik iz rusinske, Branka Baksa iz slovačke, Bruno Beljak austrijske, te Danilo Ivezić iz crnogorske nacionalna manjina. Uz njih, u Savjetu je i osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više