Novosti

Politika

Povjerenstvo treba istražiti izdavanje knjige Martine Dalić

Kako je dužnosnicima zabranjeno primati darove vrijednije od 500 kuna, Gong poziva Povjerenstvo da istraži je li knjiga koja se dijelila uz Jutarnji list, nedozvoljeni dar

Wqpkxrq4l17kqleykm2pf99eg7a

Gong upozorava da je tvrtka Hanza media, izdavač knjige „Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma“, potrošila nepoznat iznos novca za knjigu Martine  (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Gong je pozvao Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa da istraži je li bilo kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u slučajevima izdavanja knjige bivše dužnosnice Martine Dalić, kao i da istraži okolnosti sastanka guvernera Borisa Vujčića s predstavnicima američkog fonda Knighthead.

Upozoravaju da je tvrtka Hanza media, izdavač knjige ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma‘, potrošila nepoznat iznos novca za pripremu, tisak, promociju i puštanje u prodaju 45.000 primjeraka knjige bivše dužnosnice Martine Dalić, na koju se još uvijek primjenjuju odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Knjiga se u početku dijelila ‘besplatno‘ kupcima Jutarnjeg lista.

‘Kako je dužnosnicima zabranjeno primati darove vrijednije od 500 kuna, pozivamo Povjerenstvo da istraži predstavlja li knjiga koja se dijelila uz Jutarnji list, nedozvoljeni dar prema dužnosnici Dalić? Je li dar organizirana promocija u NSK za koju je također potrošen nepoznat iznos novca? Kako su riješena autorska prava? Tko je i koliko platio državnu tiskaru AKD? Jutarnji list je objavio da je nepoznat broj primjeraka novina s besplatnim primjerkom knjige - rasprodan. Nakon dijeljenja knjige uz obavezu kupovine dnevnog izdanja 30. listopada, knjige se danas mogu kupiti u knjižarama po cijeni od 99 kuna‘, stoji u saopćenju Gonga.

Također pitaju kome sada ide novac od prodaje knjige, dijeli li se, i u kojem omjeru između izdavača Hanza medije i bivše potpredsjednice Vlade te kako izgleda poslovni ugovor između Hanza medije, izdavača Jutarnjeg lista, i Martine Dalić, je li to dio njihove ranije poslovne suradnje i može li Povjerenstvo istražiti je li bivša potpredsjednica Vlade preko izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka utjecala da preko reda isplati potraživanja Hanza medije prema grupi Agrokor?

Mediji su nedavno objavili da je Redakcijsko vijeća Jutarnjeg lista, tijela koje okuplja niz renomiranih novinara protestiralo zbog odluke uprave Hanza medije i urednika Jutarnjeg lista da budu izdavači i promotori knjige Martine Dalić, smatrajući takvu odluku duboko pogrešnom i štetnom za vjerodostojnost i ugled novine. 

‘Podsjećamo da je Gong održao prosvjednu akciju prilikom promocije knjige, noseći transparent HDZ+BORG+DORH+HANZA=ORTACI. Jutarnji list odbija objaviti Gongov demantij, koji smo tražili nakon što su nam pripisali krive poruke.‘

Pozvali su Povjerenstvo da istraži i sastanke Borisa Vujčića s fondom Knighthead, koje je skrivao od javnosti dok ih nije spomenula Martina Dalić u knjizi, napisavši da je guverner od nje tražio da primi predstavnike američkog lešinarskog fonda, što je ona odbila ali ih je zato spojila s Antom Ramljakom, jedinim od autora Lex Agrokora i kasnijim povjerenikom.

Dodaju da je HNB televiziji N1 prvo priznao dva sastanka s predstavnicima Knightheada, i to s jednim mlađim analitičarom i suvlasnikom lešinarskog fonda, da bi se naknadno sjetio trećeg. Jedan je sastanak bio u vrijeme pisanja Lex Agrokora, druga dva kasnije. Dva je sastanka guverner Vujčić održao izvan HNB-a.

‘Je li guverner prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa sastajući se tajno s jednim zainteresiranim kreditorom i to baš onim koji je kasnije najviše profitirao zahvaljujući Lex Agrokoru? Je li u skladu sa zakonom da guverner intervenira spajajući američki lešinarski fond s državnim vrhom, pa tako i piscima Lex Agrokora, zakona koji je omogućio tom istom fondu Knighthead veliku zaradu, zahvaljujući tzv. Roll up kreditu kakav ne postoji u ‘običnom‘ stečajnom zakonu? Je li guverner svojim tajnim sastancima s biranim kreditorima u najmanju ruku prekršio načela djelovanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, i ako jest, dijeli li taj krimen s bivšom potpredsjednicom Vlade? Ima li tu indicija za ozbiljniji prekršaj?‘

Kako je DORH odbacio kaznenu prijavu u slučaju Lex Agrokor, a i Hanfa nije pronašla trgovinu povlaštenim informacijama, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa jedina je institucija koja se još uvijek bavi ovim slučajem, zaključuju u Gongu

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više