Novosti

Društvo

Posljednji napad na vukovarske Srbe samo je jedan u nizu sličnih slučajeva

Prema saznanjima portala Srbi.hr, fizičkom napadu koji se u četvrtak dogodio u centru Vukovara prethodilo je nekoliko sličnih incidenata. Žrtve su uvijek bile srpske nacionalnosti i većina ih je prepoznala iste napadače

Kako su Novosti jutros pisale, u četvrtak su centru Vukovara napadnuta dvojica mladića srpske nacionalnosti. Na mladiće starosti 24 i 29 godina je oko podne na Trgu Republike Hrvatske, u neposrednoj blizini Gradske vijećnice, nasrnulo više osoba, a prema još uvijek neslužbenim informacijama riječ je o pripadnicima navijačke skupine Bad Blue Boysi. Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske poručuju da je mlađi prevezen u Opću županijsku bolnicu Vukovar gdje su mu konstatirane lakše tjelesne povrede, dok stariji nije povrijeđen.

Početak napada se jasno vidi na video-snimci koju su Novosti objavile, a kako kaže jedna od žrtava za portal Srbi.hr, snimka ne sadrži najbrutalniji dio koji je potom uslijedio. U saopćenju koje je danas objavilo Zajedničko veće opština (ZVO) navodi se da su napadači bili naoružani suzavcem i hladnim oružjem.

‘Napad na dvojicu vukovarskih Srba već je po ustaljenoj praksi u medijskom prostoru kvalifikovan kao navijački sukob. Napad u kojem veća grupa mladića naoružana suzavcem i hladnim oružjem u sred bela dana napadne dvojicu mladića sa leđa nikada ne može i ne sme biti kvalifikovan kao navijački sukob. Ovakva kvalifikacija samo je pokušaj da se opravdaju postupci određenog kruga ljudi koji u poslednje vreme uteruju strah u kosti preostalim Srbima u Vukovaru i okolini’, poručuju iz ZVO-a i dodaju kako srpske institucije neće dozvoliti da ovakvi incidenti postanu uobičajeni te kako će koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se počinitelji pronađu i osude.

Prema saznanjima portala Srbi.hr, ovom napadu prethodilo je još nekoliko njih na građane Vukovara srpske nacionalnosti, a jedan je zabilježen prošlog ponedjeljka u kasnim večernjim satima u gradskoj četvrti Borovo naselje. Grupa muškaraca tada je maloljetnom Srbinu poručila da pozove starije kolege kojima su prijetili batinama. Nakon toga je bilo primjetno povećanje mjera sigurnosti u gradu, kojim je patroliralo nekoliko policijskih vozila.

U jednom od tih napada, koji se dogodio prošle godine tokom subotnjeg izlaska u poznatom vukovarskom disko-klubu, povrijeđen je isti mladić koji je i u prošli četvrtak bio žrtva. Tada su napadnuta trojica mladića, pri čemu je jedan od njih bio teže povrijeđen. Sve je zabilježila nadzorna kamera, a slučaj je i dalje na sudu.

Prema saznanjima redakcije Srbi.hr, još jedan napada Bad Blue Boysa dogodio se krajem novembra prošle godine, kada su pripadnici te skupine napali troje zaposlenika jedne srpske institucije, među kojima su bile i dvije žene. Jedna od žrtava napada, koja želi ostati anonimna, izjavila je za taj portal kako ih je tokom radnog vremena oko 11 sati prije podne na putu za Borovo presreo tamno-sivi kombi u vukovarskom naselju Priljevo, a putnici su im pokazali rukom da se zaustave.

- Šofer je odmah prepoznao da se u kombiju nalaze pripadnici udruženja navijača Dinama iz Vukovara. Prišli su nam levom saobraćajnom trakom i vozili uporedno sa nama i pokazivao rukom da stanemo. Vozač je prepoznao članove BBB-a, ali su stali ispred nas pa smo morali da usporimo jer se uporednoj traci vozili automobili pa nismo mogli da ih zaobiđemo. U sekundi je iz kombija počelo da izlazi 15-ak momaka sa fantomkama, ali dvojica nisu bili maskirani. Nakon nekoliko sekundi bili smo opkoljeni napadačima koji su imali nameru da nas napadnu i da razbijaju automobil i naš šofer je dao gas kako bismo im pobegli, ali su napadači odmah ušli u kombi i krenuli za nama - ispričao je jedan od troje radnika u napadnutom vozilu.

Nakon toga je troje zaposlenika srpske institucije krenulo automobilom bježati prema selu Borovu, a kombi s pripadnicima BBB-a ih je sustigao kod postrojenja tvornice ‘Borovo’. Kada su ušli u selo, Bad Blue Boysi su odustali od potrage. Kako kažu žrtve napada, iako je saobraćaj bio gust, nitko nije stao i reagirao na maskirane napadače.

- U begu od njih kod fabrike ‘Borovo’ bili smo primorani da pređemo u traku suprotnog smera, u kojoj je drugi automobil morao da skrene kako ne bi došlo do direktnog sudara. Nakon toga smo odlučili da nastavimo naš put prema selu Borovu, koje je većinski srpsko, jer smo pretpostavili da će zbog te činjenice napadači odustati od potere za nama, a srećom tako je i bilo - posvjedočio je zaposlenik.

Još poznatiji incident dogodio se 17. januara prošle godine kada su maskirani napadači na autobusnom kolodvoru u Vukovaru napali učenika srpske nacionalnosti koji pohađa Tehničku školu ‘Nikola Tesla’, o čemu su Novosti također pisale.

‘Redakciji našeg portala poznato je još nekoliko incidenata, o kojima se žrtve uglavnom plaše da pričaju, a jedan maloletnik bio je tri puta meta napada u poslednjih godinu dana, od kojih je dva puta fizički napadan, a jednom mu je prećeno. Primarne mete su u pravilu osobe srpske nacionalnosti koje se povezuju sa navijačkim grupama beogradskih klubova Crvena zvezda i Partizan, a neretko fizički bude napadnut i svako ko se sa označenim osobama nađe u društvu’, pišu Srbi.hr i dodaju da su žrtve uglavnom prepoznale iste napadače iz Vukovara, koji nerijetko imaju pomoć svojih kolega iz drugih dijelova Hrvatske. Nije poznato je li dosad itko odgovarao za nasilje koje je na ulicama Vukovara u posljednje vrijeme sve češća pojava.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više