Novosti

Politika

Pobratimstvo SPC-a i MPC-a

Svi kojima je u interesu jedinstvo zapadnog Balkana, rešavanje nesuglasica, smirivanje tenzija i potencijalnih žarišta, naročito u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, takođe mogu biti zadovoljni ovim crkvenim činom, kazao je Vladimir Veljković

Large internacionala ko%c5%beul

Patrijarh SPC-a Porfirije i arhiepiskop MPC-a Stefan na "liturgiji pomirenja" u Hramu Sv. Save u Beogradu (foto Amir Hamzagić/ATAImages/PIXSELL)

Aleksandar Vučić je u sredu pred poslanicima Narodne skupštine položio zakletvu i započeo drugi mandat predsednika Srbije. U inauguralnom govoru posebno se zahvalio "Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju na izuzetno mudrim odlukama koje je doneo i time dodatno doprineo prijateljstvu i bratstvu koje imamo sa makedonskim narodom. To je nešto o čemu će istorija, Vaša svetosti, da sudi, a ne dnevni izveštaj." A ta mudra odluka u prevodu znači priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i to 55 godina nakon što se odvojila od SPC-a. Prvo je MPC kao kanonsku crkvu, početkom maja, priznala Carigradska (Vaseljenska) patrijaršija, a onda i SPC.

Rat u Ukrajini, ali i odvajanje Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata od Ruske, odnosno Moskovskog patrijarhata, pri čemu je Ukrajinsku takođe priznala Vaseljenska patrijaršija, kontekst je u kojem je došlo do priznanja. Tu je i strah SPC-a da bi mogao izgubiti uticaj u regionu, pa što ne priznati MPC i tako sačuvati uticaj?

- Sve nabrojano predstavlja širi kontekst u okviru kojeg je najpre došlo do obnove jedinstva između SPC-a i MPC-a, a onda i do priznanja autokefalije, koju tek treba formalno pravno realizovati, nakon čega će crkveno pravni status MPC-a biti definitivno uređen - kaže za Novosti istoričar Vladimir Veljković.

On ističe saopštenje Sabora SPC-a "gde smo mogli pročitati da su se episkopi izričito ogradili od bilo kakvih svetovnih interesa (političkih i geopolitičkih) prilikom razmatranja odluke o statusu MPC-a, i naveli da se vode isključivo duhovnim, crkvenim i pastirskim kriterijumima".

- To je očigledno imalo za cilj da predupredi političke spekulacije u javnosti u vezi s tom odlukom, mada bih rekao da su takva razmatranja neminovna. Imajući pre svega u vidu da se zbog ukrajinskog crkvenog pitanja, koje sa sobom nosi i snažnu političku i nacionalnu dimenziju, čitavo pravoslavlje već nekoliko godina nalazi u jednom vrlo složenom periodu svog postojanja - objašnjava naš sagovornik. Možda se SPC ogradila od svetovnih interesa, ali Veljković napominje da je sticanje ili gubljenje crkvene autokefalnosti u pravoslavlju često bilo povezano s određenim političkim okolnostima ili novonastalim državno pravnim stanjem.

- U pravoslavnom crkvenom pravu državna samostalnost nije prihvaćena kao pravilo i presudan faktor za sticanje crkvene samostalnosti, ali je mogla služiti samo kao motiv za njeno sticanje. Smatram da je u slučaju autokefalije MPC-a došlo do srećnog preklapanja političkih i crkvenih motiva. Davanjem autokefalije MPC-u, SPC je potvrdila nadležnost nad svojim kanonskim teritorijama koje su u sadašnjem obimu uspostavljene dobijanjem tomosa od Vaseljenske patrijaršije 1922. godine. Dakle nije došlo do presedana da se neka druga pomesna pravoslavna crkva proglasi nadležnom za davanje autokefalije, premda je takvih inicijativa ranije bilo od MPC-a prema Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. U političkom pogledu, svi kojima je u interesu jedinstvo zapadnog Balkana, rešavanje nesuglasica, smirivanje tenzija i potencijalnih žarišta, naročito u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, takođe mogu biti zadovoljni ovim crkvenim činom - kaže Veljković.

Kako je crkvu nemoguće sagledavati bez političkog konteksta, postavlja se pitanje da li će upotreba imena MPC izazvati nove probleme, pre svega sa Grčkom pravoslavnom crkvom.

- Vaseljenska patrijaršija se već izjasnila po tom pitanju u svom saopštenju i odluci od 9. maja, kada je navela da će MPC, koja se od strane vaseljenskog patrijarha priznaje pod nazivom Ohridske arhiepiskopije i u granicama države Severne Makedonije, svoj pravni status nadalje rešavati sa SPC-om. Ne vidim zašto bi to sada menjali, kada su sami postavili okvir i praktično odredili proceduru za rešavanje makedonske autokefalije - pita se Veljković. Ističe da dodelom autokefalije MPC-u od strane SPC-a može biti zadovoljna i ruska crkva, "jer to posredno ide u korist i kada je u pitanju ukrajinsko crkveno pitanje, s obzirom na to da ruska strana insistira da je isključivo ona nadležna za teritoriju Ukrajine, pa tako i za ukrajinsku autokefaliju".

- U svakom slučaju, čini se da je makedonska autokefalija plod kompromisa više od dve primarno zainteresovane strane - zaključuje na kraju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više