Novosti

Svijet

Optužnica protiv Trumpa

Nijedna od tri optužnice ne znači da će Trumpu biti zabranjeno sudjelovanje na izborima, no u ovim bi okolnostima bilo neuobičajeno da ga Republikanska stranka nominira

Large internacionala tena

(foto Octavio Jones/Reuters/PIXSELL)

Bivši američki predsjednik Donald Trump formalno je optužen zbog pokušaja da ilegalnim putem ospori rezultate izbora 2020. godine na kojima ga je pobijedio Joe Biden. Ta optužnica urudžbirana je na federalnom sudu u Washingtonu samo nekoliko tjedana nakon one u kojoj ga se tereti za otuđivanje klasificiranih dokumenata koji se tiču nacionalne sigurnosti, pa se sada protiv Trumpa vode ukupno tri sudska procesa. Treći se odnosi na korištenje novca iz njegove izborne kampanje za podmićivanje porno glumice Stormy Daniels.

Suđenja za ranije podignute optužnice trebala bi započeti u ožujku, odnosno svibnju iduće godine. U studenom će se održati predsjednički izbori, a Trump je već najavio svoju novu kandidaturu za šefa države. Najnovija optužnica sadrži četiri točke kojima ga se tereti za "urotu u cilju prevare Sjedinjenih Država, urotu u cilju opstrukcije izbornog procesa, opstrukciju i pokušaj opstrukcije službenog postupka i urotu protiv prava". Pojedine točke kažnjive s su s pet do 20 godina zatvora.

Na 45 stranica optužnice tužitelji tvrde da je Trump, zajedno sa šestero drugih urotnika, tijekom dva mjeseca nakon izbora u studenom 2020. svjesno širio dezinformacije o izbornoj prevari i time u javnosti podgrijavao "atmosferu nepovjerenja i bijesa", što je na kraju dovelo do nasilnog upada njegovih pristaša u zgradu Kongresa 6. siječnja 2021. U optužnici se navode i funkcije šestorice suurotnika, ali ne i njihova imena, a radi se o četiri odvjetnika, jednom zaposleniku Ministarstva pravosuđa i jednom političkom konzultantu. Jedan od odvjetnika, dade se iščitati iz opisa, bivši je gradonačelnik New Yorka Rudi Giuliani.

U optužnici se tvrdi da su Trump i suradnici lažirali izborne rezultate, primjerice u saveznoj državi Georgiji, gdje su Trumpu pribrojili oko deset tisuća glasova birača koji nisu živi. Vršili su pritisak na Ministarstvo pravosuđa da pokrene istragu o izbornoj prevari, a na potpredsjednika države Mikea Pencea da ne prizna rezultate glasanja koledža elektora koji su išli u prilog Bidenu, kao i na članove Kongresa da odgode formalno ovjeravanje rezultata izbora.

Ta i ostale optužnice produžetak su kongresne istrage o pobuni koja se dogodila 6. siječnja 2021. i u kojoj je poginulo sedam osoba. Istraga je pokrenuta nakon neuspješnog pokušaja opoziva Trumpa u Senatu, a rezultirala je s više od tisuću hapšenja. Zaključena je prošlog prosinca s preporukama za Trumpov sudski progon zbog "direktne odgovornosti za huškanje nasilne rulje" na zgradu Kongresa.

Podizanje optužnice Trump je prokomentirao izjavom u kojoj je rekao da je ona tek "posljednje poglavlje kontinuiranog bijednog pokušaja kriminalne obitelji Biden i njihovog Ministarstva pravosuđa da utječu na predsjedničke izbore 2024." te se zapitao "zašto je optužnica oglašena baš sada, dan nakon što je iz hodnika Kongresa izbio veliki skandal Pokvarenog Joea Bidena", referirajući se na nedavno objavljene Whatsapp poruke Bidenovog sina Huntera, iz kojih se vidi kako Hunter kineskog poslovnog suradnika ucjenjuje utjecajem svoga oca, koji tada nije bio dužnosnik.

Još nije poznato hoće li ta optužnica biti prihvaćena, no glavni tužilac Jack Smith najavio je da će zatražiti brzi postupak i pozvao sve Amerikance da optužnicu pročitaju. Nijedna od tri optužnice ne znači, međutim, da će Trumpu biti zabranjeno sudjelovanje na izborima, no u ovim bi okolnostima bilo neuobičajeno da ga Republikanska stranka nominira.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više