Novosti

Politika

Održana sjednica Udruženja srpskih žrtava rata

Marica Šeatović i naredne četiri godine na čelu Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba ‘Protiv zaborava’

Kj07mtpoj5x59rk2j8eej9xxsqu

(foto Nenad Jovanović)

Dosadašnja predsjednica Marica Šeatović i naredne četiri godine bit će na čelu Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba ‘Protiv zaborava’, odlučili su članovi udruženja na izbornoj sjednici u Zagrebu. Prioritet je za narednu godinu stavljen na uspostavljanje jačih kontakata s vlastima i nadležnim ustanovama Srbije te na sprečavanje osipanja i omasovljavanje članova udruženja.

Prisutnim članovima obratio se saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Borimo se da i Srbi imaju status žrtava rata, pogotovo što se o srpskim žrtvama ne govori - rekao je Milošević.

Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević podsjetio je da je u ranijim godinama SNV težište aktivnosti stavljao na povratak, obnovu i razvoj povratničkih područja.

- Očekivali smo da će se država ozbiljnije pozabaviti rješavanjem pitanja nestalih i žrtava rata, ali to se nije desilo; štoviše, ove su godine potvrđeni loši trendovi. MUP i DORH proveli su postupke protiv 30 Srba za navodne ratne zločine, a s druge strane, u zadnje dvije godine nije riješen ni jedan slučaj ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Nema istraga, optužbe su traljave, a optuženima se nalaze olakšavajuće okolnosti zbog služenja u Hrvatskoj vojsci. Od ukupnog broja kažnjenih preko 90 posto se odnosi na Srbe, pa je očito nastojanje da se prikažu kao jedini krivci - rekao je Saša Milošević, dodavši da će SNV i dalje pomagati udruženju sredstvima i na politički način.

- Udruženje je bilo talac loše političke situacije u Hrvatskoj - rekao je sekretar udruženja Branko Jurišić, podnoseći izvještaj o radu. Tokom 2015. udruženje je uključeno u komisiju za izradu zakona o civilnim ratnim žrtvama, a njihove sugestije su prihvaćene, ali nije bilo odgovora na zahtjev da predstavnici Udruženja budu primljeni kod Kolinde Grabar Kitarović.

U 2016. komisija je rasformirana, a SNV koji je pomagao udruženju, bio je u teškoj situaciji, pa je srpski predsjednik Aleksandar Vučić pomogao da se prebrodi krizni period. Naredne godine udruženje je dalo doprinos izradi platforme za bolje odnose dvije države, dok su tokom ove godine ostvareni susreti s njihovim čelnim ljudima, kao i susreti s nadležnima. U narednom periodu predviđeno učešće u izradi zakonskih prijedloga o nestalima i civilnim žrtvama rata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više