Novosti

Politika

Negiranje holokausta: u Evropi krimen, u Hrvatskoj trend

Sedmoro sudaca Europskog suda za ljudska prava jednoglasno je presudilo da izjave Uda Pastoersa, iz njemačke neonacističke stranke NPD, u kojima je negirao holokaust i govorio neistine kako bi ocrnio Židove, ne spadaju pod slobodu izražavanja

6wvnljn1g0ddzftfmwmqm9m2f9s

Ulaz u logor Auschwitz

Negiranje holokausta ne spada pod slobodu izražavanja koja je zajamčena Europskom poveljom o ljudskim pravima, odlučio je 3. oktobra Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu u slučaju Uda Pastoersa, bivšeg pokrajinskog zastupnika njemačke neonacističke stranke NPD.

Pasteurs je u svojim govorima 2010. negirao da se holokaust dogodio, a dvije godine kasnije sud u pokrajini Mecklenburg – Vorpommern (Pomeranija), na sjeveroistoku Njemačke, osudio ga je zbog stalnog korištenja izraza ‘takozvani holokaust’.

Pastoers je tvrdio da uživa zaštitu prema članku 10. Europske povelje o ljudskim pravima koji je jamac slobode izražavanja. Sedmoro sudaca ECHR-a jednoglasno presudilo da su njegove izjave, u kojima je namjerno govorio neistine kako bi ocrnio Židove, ‘neutemeljene i suprotne povelji na koju se poziva’, saopćili su mediji.

Tako je to u Evropi. U Hrvatskoj je nažalost drugačije, s obzirom na nekažnjeno negiranje karaktera i broja žrtava Jasenovca, kao i drugih logora i gubilišta ustaškog režima, pogotovo srpskih žrtava. Iznose se lažne tvrdnje kako su zapravo najveći ubojice i koljači bili partizani, a da se o priči kako je Jasenovac ‘radio‘ još nekoliko godina nakon rata i ne govori.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više