Novosti

Politika

Načelnik na informativnom

Međudržavna privredna suradnja pod špijunskom paskom: Zbog službene posjete iz Republike Srpske načelnika Kalnika na razgovor je pozvala Sigurnosno-obavještajna agencija

Cegua9ww7oenbet9jrv7j6diuph

Mladen Kešer, ministar RS-a Predrag Gluhaković i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Načelnik Kalnika Mladen Kešer (SDP), agronom po struci i od ranije poznati lokalni poduzetnik, glavni je inicijator većine modernizacijskih procesa u ovoj općini. Kešer nastoji nacionalno, vjerski, ali i ekonomski povezati kalnički kraj i u njemu većinsko hrvatsko stanovništvo s lokalnom srpskom zajednicom i s predstavnicima vlasti iz susjednih država i entiteta. Nije stoga nimalo čudno što je u svoju općinu nedavno pozvao delegaciju Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Iako je taj događaj bio prije svega ekonomski motiviran, nije prošao bez negativnih reakcija iz određenih konzervativnih krugova u Prigorju, ali i nadležnih državnih službi.

Kešer je poznat kao veliki zagovornik dobrih odnosa sa Srbima kalničkog kraja: pomaže obnovu pravoslavne crkve sv. Petke u Bolfanu, a na županijskoj razini inzistira na modernizaciji ceste Kalnik – Osijek Vojakovački zbog uloge ove prometnice u gospodarskom zbližavanju sa susjednim, srpskim dijelom BiH. Zbog svega toga bio je žestoko napadan od dijela lokalnih ratnih veterana, pojedinih desničara i neupućene prigorske javnosti. ‘Pravoslavci su moja braća kao i katolici. I neću dopustiti da je netko manje vrijedan samo zato što nije Hrvat’, rekao je Kešer jednom prilikom.

Mnogi su ga javno više puta ponižavali i vrijeđali, nazivali ga izdajnikom, pogotovo zbog pokušaja saradnje s Republikom Srpskom. Usprkos tome, Kešer je ostao civiliziran i kulturan. U obraćanju javnosti ukazivao je isključivo na pozitivne strane povezivanja s RS-om, tj. BiH. No osim problema s domaćim desničarima zbog svoga projekta gospodarskog razvoja općine, Kešer je imao problema i sa službom sigurnosti – Sigurnosno-obavještajnom agencijom. Naime, SOA ga je ubrzo nakon posjete delegacije Ministarstva trgovine i turizma RS-a pozvala na informativni razgovor tokom kojega mu je rečeno kako Agencija povezivanje Općine Kalnik s vlastima RS-a promatra kao ‘ugrozu nacionalne sigurnosti’ RH. Iako je na sastanku s ministrom RS-a Predragom Gluhakovićem bio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn (nezavisni), potonjeg SOA nije ispitivala.

No taj čin SOA-e Kešera nije pokolebao – on i dalje inzistira na realizaciji ekonomske suradnje s RS-om i cijelom BiH, ali i drugim susjednim državama. Argument desnice kako se radi o ‘nacionalnoj izdaji’ apsolutno odbacuje. ‘Želja mi je da naše zemlje krenu u ozbiljnu trgovinsku suradnju’, objasnio je koji dan nakon informativnog razgovora i na društvenim mrežama poručio da se ne boji ‘noćnih ptica’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više