Novosti

Politika

I Marija Ratkić članica je HDZ-a i vlasnica pet stanova

Osumnjičena u aferi izvlačenja 1,05 milijardi kuna iz Ine, direktorica tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić vlasnica je jednog stana u Vinkovcima, gdje i živi, te je vlasnica i suvlasnica čak četiri stana u Zagrebu ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna

Large ratkic

Mariju Ratkić dovode u Županijski sud (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Osim Damira Škugora, direktora Ininog Sektora za trgovinu prirodnim plinom, među osumnjičenima za izvlačenje milijardu i 50 milijuna kuna iz te energetske kompanije, članica HDZ-a je i Marija Ratkić, direktorica tvrtke Plinara istočne Slavonije d.o.o. Tako stoji njenoj u imovinskoj kartici.

Prema podacima iz srpnja ove godine ona posjeduje čak pet stanova. Jedan je u Vinkovcima, gradu njenog prebivališta. Taj stan od 58 kvadrata kupila je novčanom pozajmicom.

Četiri se nalaze u Zagrebu. Stan koji po procjeni unesenoj u karticu vrijedi 960 tisuća kuna i ima 64 kvadrata, kupila je kreditnim zaduženjem kod banke. U tri zagrebačke nekretnine 50-postotni je suvlasnik s trećim osobama. Njihova procijenjena vrijednost je 1,1 milijun, 1 milijun i 525 tisuća kuna.

Prvi stan od 70 kvadrata je također kupila putem kredita, dok druga dva od 62 i 39 kvadrata nemaju kreditno terećenje. Tu su i dvije garaže na nekim od navedenih lokacija, po tržišnoj cijeni od 60, odnosno 45 tisuća kuna. Uhićena direktorica posjeduje i Volkswagen Passat iz 2016. godine, koji je u vrijeme ispunjavanja kartice iznosio 120 tisuća kuna. I on je kupljen gotovinom. Mjesečna primanja iz tvrtke iznose 20,8 tisuća kuna.

Ovo poduzeće, koje je u većinski državnom vlasništvu, do 2021. godine imalo je stabilne prihode od 2017. između 82 i 84 milijuna kuna da bi prošle godine došlo do udvostručenja na 152,4 milijuna kuna. Mariju Ratkić, kao i ostalih četvero osumnjičenika, tereti se za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tom nedjelu i pranje novca.

Damir Škugor, za kojeg se sumnja da je tvrtki OMS Upravljanje Josipa Šurjaka i Gorana Husića omogućio da plin kupi po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno višim, ionako bogato imovinsko stanje dodatno je podebljao nakon 2018. godine. Portal Index piše da su Škugori lani kupili dvije manje zgrade s po nekoliko stanova tik uz park Maksimir. Susjedne parcele, gotovo u isto vrijeme, kupovao je i Husić. Škugorov otac Dane, uhićen pa kasnije pušten, prošle godine bez kreditnog opterećenja u samom centru Šibenika kupio je kuću od 332 kvadrata, koja ima nekoliko stanova. Dane Škugor ukupno ima 11 stanova.

Škugori su prije imali 525 kvadrata atraktivne kuće u Petrovoj ulici u Zagrebu te još jednu noviju zgradu od četiri stana u Babonićevoj ulici, s trgovinom u prizemlju, od 167 kvadrata. Nakon što je u kolovozu 2018. godine postao direktor u Ini zadužen za plin, Damir i njegova supruga Ana Škugor kupili su noviju obiteljsku kuću u Primoštenu koja s okućnicom, odnosno dvorištem, ima tisuću kvadrata. Nakon zajedničkog posla u Ini s tvrtkom OMS Upravljanje, Škugori su u Primoštenu kupili još dvije parcele. Prvo su tako u kolovozu prošle godine kupili oko dvije tisuće kvadrata zemljišta u Primoštenu, a mjesec dana kasnije još 404 kvadrata, koja se za sada vode kao pašnjak.

Index piše da u oko upada poslovni pothvat iz listopada prošle godine kada je Damir Škugor u Petrovoj ulici kupio nekretninu od 622 kvadrata te kuću od 554 kvadrata, koja se nalazi u Ulici Mije Kišpatića. Obje nekretnine kupio je u isto vrijeme. Kako doznaje Index, obje je parcele kupio za oko pet milijuna kuna. Moguće je da su te parcele, s obzirom na blizinu, Škugor i Husić htjeli objediniti u nekom budućem poduzetničko-nekretninskom pothvatu.

Husić je pak prije nego što je ušao u posao sa Šurjakom posjedovao dio kuće u Sesvetama, odnosno stan od 107 kvadrata. A tada kreće nekretninski uzlet. U manje od godinu dana kupio je četiri velike nekretnine u Biogradu na moru, od kojih je jedna zgrada s četiri stana te tri veće zgrade u Zagrebu. Njegova supruga također je od nedavno postala vlasnica jedne zgrade i kuće i to temeljem nasljedstva. Na ni jednoj Husićevoj nekretnini nema zabilježbe kredita, piše Index.

U Zagrebu, na Bukovečkoj cesti, kupio je kuću i dvorište s gospodarskom zgradom od 453 kvadrata. U listopadu prošle godine Husić je na zagrebačkom predjelu Dubrava kupio stari hostel o kojem se dosta pisalo ovih dana, jer je u njegovom rušenju do kojeg je došlo tokom izvođenja radova stradala i pokrajnja pečenjarnica. Čini se da je krenuo i u izgradnju novog objekta te ga je srušio. Kupio je i parcelu, također u Dubravi od 635 kvadrata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više