Novosti

Politika

Manjine na čekanju

Izvještaj o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pokazao je da ne postoje napreci u područjima uporabe jezika i pisma te stambenog zbrinjavanja i povratka

Xr9i5uexxhhogkhgnhf0j4ebfve

Mile Horvat (foto Pixsell)

U Saboru je održana rasprava o Izvještaju o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o kojem je prethodno svoje mišljenje dao i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Članovi odbora smatraju da u izvještaju nedostaje kritički osvrt i prijedlozi konkretnih mjera kada su u pitanju uzroci problema u ostvarivanju nekih od temeljnih zakonom zajamčenih manjinskih prava.

Istaknuto je da se već godinama ponavljaju isti problemi i nema značajnijeg napretka u područjima uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina, zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne i lokalne uprave i pravosudnim tijelima, pristupu manjina sredstvima javnog priopćavanja, sudjelovanju pripadnika manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima, kao i kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje i povratak.

Odbor je ukazao i na višegodišnje slabljenje materijalnih i financijskih pretpostavki za ostvarivanje manjinskih prava. Sredstva za udruge i ustanove nacionalnih manjina od 2010. godine se kontinuirano smanjuju, a povrat njihove nacionalizirane imovine se i pored svih obećanja ne rješava.

Mile Horvat je u ime Kluba zastupnika SDSS-a na saborskoj raspravi rekao da je izvještaj cementiran, odnosno, da su teme i rezultati svake godine isti po pitanju problema zapošljavanja, obrazovanja i informiranja.

U području odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina i pored postignutih rezultata još uvijek postoje brojni problemi, a strategija obrazovanja ne dotiče to pitanje. Uz to, značajno su smanjena sredstva za prevođenje udžbenika, svi nastavni planovi i programi manjinskog obrazovanja još nisu doneseni, a i registracija pojedinih škola na manjinskom jeziku i pismu nije još uvijek riješena, iako se radi o problemu na koji se ukazuje već 11 godina, navodi se u izvještaju.

- Škole koje imaju zakonsko pravo da se registriraju kao manjinske još uvijek nisu registrirane. Radi se o srpskim osnovnim školama u Istočnoj Hrvatskoj, a njihovu registraciju blokira Vukovarsko-srijemska županija, gdje većina vijećnika uvijek glasa protiv te odluke. Zbog toga je potrebno sistemski naći drugo rješenje - rekao je Horvat. Pritom se osvrnuo i na odluku ministra branitelja Predraga Matića prema kojoj učenici 8. razreda moraju obavezno odlaziti u dvodnevni posjet Vukovaru.

- Slažem se da treba odati pijetet žrtvama Vukovara, no da li će se takvim postupkom proizvesti pravi efekt? Zbog te naredbe postoji otpor ljudi na istoku, koji govore da im nitko neće prisiliti da na dva dana tamo šalju djecu. Kakva je to onda odgojna mjera? Kako u ovom slučaju govorimo o obrazovanju i zaštiti nacionalnih manjina - upitao se Horvat.

Član Kluba zastupnika SDSS-a osvrnuo se i na probleme na području stambenog zbrinjavanja.

- Postoje slučajevi u kojima HEP povratnicima, koji se vrate nakon više od 10 godina, isključe struju i kažu da je mogu uključiti ako plate 11 hiljada kuna. To je poruka da se povratnici ne vrate - rekao je. Podsjetio je i na letak koji propagira mržnju i poziva na segregaciju Srba, a koji protekla dva mjeseca kruži Belim Manastirom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više