Novosti

Kratko & jasno

Maja Turniški: Vrginmost je ugrožen

Onečišćenje se širi vjetrom, vodom i tlom. Svi stanovnici su ugroženi trenutno, a dugoročno će to imati devastirajući utjecaj na cijeli kraj, kaže članica građanske inicijative "Stop Phaten Plastic"

Large intrigator  mini

(foto Privatna arhiva)

Inicijativa građana upozorava na ozbiljne nepravilnosti u radu tvrtke koja ima pogon u Vrginmostu u Sisačko-moslavačkoj županiji?

Tvrtka "Phaten Plastic Recycling" je u siječnju 2023. dobila dozvolu za gospodarenje otpadom. No usprkos brojnim nedostacima i povredama koje je inspekcija utvrdila, tvornica u Vrginmostu nesmetano radi. Nalazi se u samom centru mjesta, desetak metara od najbliže kuće i vrta te 200 metara od dječjeg vrtića i 300 od osnovne škole. Objekt u kojem se tali plastika nije konstruiran za obradu plastike, nema adekvatne dimnjake, ventilacije i bukobrane. Najveći problem je drobljenje i taljenje plastike u granule tokom čega se mjestom širi nadražujući dim. Radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od sedam ujutro do deset navečer, a plastiku tale noću nakon radnog vremena. Osim što se stvara buka, onečišćuje se zrak i širi se nesnosan smrad. Plastika je rasuta uokolo tvornice po zelenim površinama.

Kakve bi posljedice mogle biti?

Onečišćenje se širi vjetrom, vodom i tlom. Svi stanovnici su ugroženi trenutno, a dugoročno će to imati devastirajući utjecaj na cijeli kraj. Kako će to utjecati na Topusko, 13 kilometara od Vrginmosta, koje je dobilo sredstva iz EU fonda za obnovu lječilišta s ciljem da postane zeleni grad geotermalne energije?

Što kažu inspekcije?

Inspekcije su ukazale na nedostatke u vezi zaštite od požara i buke, a više puta su uočene i povrede odredbi Zakona o gospodarenju otpadom. Donesena je odluka o provedbi mjerenja posebne namjene, ali se ta mjerenja ne vrše, a predmetnom dozvolom nije im dozvoljeno ni gospodarenje opasnim otpadom. Vodopravna inspekcija u svom je nalazu navela da kontaminiranu vodu drže u dva nepropusna spremnika, a naša Inicijativa posjeduje videosnimku, fotografije i uzorke vode koja je iz tih bazena ispuštana u prirodu.

Građani su počeli prijavljivati nepravilnosti od ožujka 2023. te je tvrtka prijavljena državnom inspektoratu za koordinirani nadzor. Nakon ispuštanja kontaminirane vode u prirodu 2. svibnja 2024. opet smo slali prijave državnom inspektoratu, te DORH-u, USKOK-u, Pučkoj pravobraniteljici, Uredu župana SMŽ-a, Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku, MUP-u Gvozd, komunalnom redaru, inspekciji rada i građevinskoj inspekciji.

Što zahtijevate?

Nakon što smo svjedočili ekocidu, tražimo da tvrtki "Phaten Plastic Recycling" bude ukinuta radna dozvola. Tražimo stručne vanjske revizije elaborata i dozvole gospodarenja otpadom te vještačenje stvarnog stanja na terenu. Želimo 24-satno mjerenje onečišćenja zraka i emisija štetnih plinova, kao i testiranje uzoraka vode, tla i otpadnih voda koje su puštane direktno u prirodu. Naša udruga građana zahtijeva da se poštuju zakoni i Ustav RH koji garantira pravo na zdrav okoliš.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više