Novosti

Kratko & jasno

Lejla Huremović: Nikada nećemo odustati

Nikada nećemo odustati od naših života ni od borbe za ljudska prava svih marginalizovanih grupa, jer na kraju dana, LGBTIQ osobe su i Romi_kinje, žene, osobe sa invaliditetom, migranti_kinje, radnici_e ili bilo koja druga grupa ljudi, kaže aktivistica iz Organizacionog odbora BiH Povorke ponosa

Large internacionala  mini

(foto povorkaponosa.ba)

Povorka se održava u subotu, a slogan je "Otpor sa margine". Gdje je danas LGBTIQ+ populacija u odnosu na situaciju prije tri godine, kad je održana prva Povorka?

Ekstremne situacije poput pandemije su pokazale da generalno marginalizovane grupe bivaju naviše pogođene i da države nemaju adekvatan sistem podrške njihovim potrebama. Zato smo mi odlučili naglasiti to pitanje, ali i glasno poručiti da je dosta takvog tretmana i da je dosta te margine. LGBTIQ osobe u BiH se suočavaju sa različitim problemima i ova pandemija je dodatno naglasila sve te probleme. Od pitanja zdravstvene zaštite, neprepoznavanja partnerskih odnosa, diskriminacije, ali i nasilja koje je izraženo kako na ulicama, tako i u porodici.

Ove godine podržani su i zahtjevi da se pokriju troškovi dodatnih mjera za sigurnost. Isticali ste to kao veliku pobjedu, međutim te mjere su i dalje potrebne?

Zahtijevali smo da vlast preduzme odgovornost za sveukupnu sigurnost, i to jeste velika pobjeda. Pitanje potrebe ovih dodatnih mjera sigurnosti možemo propitivati, ali one velikim dijelom čine odraz homofobije i nasilja koje mi doživljavamo. Nažalost, bh. povorka ponosa se još uvijek karakteriše kao događaj visokog rizika. Mi se nadamo da će kontinuirano održavanje Povorke doprinijeti tome da se predrasude u društvu smanje, da će nasilja biti sve manje, a da će naši sugrađani_ke biti otvorenije, empatičnije i solidarnije, pa da će Povorka biti otvorena da se svi i sve pridruže ovom protestu.

Prethodne dvije Povorke bile su dva potpuno različita iskustva. Prva je budila nadu, a druga, prošlogodišnja, održana je u jeku pandemije samo automobilima. Što očekujete od ove?

Ova godina je specifična jer Povorku radimo u pandemijskoj godini sa dosta ograničenja. Važno je naglasiti da je pandemija mnogo utjecala i na LGBTIQ osobe, kao i na sve ostale građane_ke. Izazovno je u ovim okolnostima pripremati sve, uz sve dosadašnje izazove. Ali evo, za koji dan ćemo imati drugu bh. povorku ponosa, koja će proći glavnim gradom i na kojoj ćemo još jednom glasno poručiti da smo tu i da nikada nećemo odustati od naših života, da nikada nećemo odustati od borbe za ljudska prava svih marginalizovanih grupa, jer na kraju dana, LGBTIQ osobe su i Romi_kinje, žene, osobe sa invaliditetom, migranti_kinje, radnici_e ili bilo koja druga grupa ljudi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više