Novosti

Politika

Kumrovec: Nedostaje nam čovjek kao Tito + FOTOGALERIJA

Na obilježavanju Dana mladosti sudjelovao je glumac i aktivist Vili Matula, koji je obećao vraćanje imena Trga maršala Tita u Zagrebu. ‘Kad Hrvatska postane suverena i slobodna zemlja po Titovim principima, onda će se i aerodrom nazvati po njemu’, poručio je

I ove godine na skupu ‘Dan mladosti - dan radosti’ održanom u Kumrovcu, rodnom selu Josipa Broza Tita, okupilo se desetak hiljada ljudi iz gotovo svih republika i pokrajina bivše države, kako bi obilježili dan rođenja jednog od najznačajnijih državnika 20. vijeka. Skup se održao pod motom ‘U mladosti je radost - u radosti je mladost’, u organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito, a na njemu gotovo da nisu viđeni političari, izuzev Davora Bernardića, predsjednika SDP-a.

Obraćajući se prisutnima, Jovan Vejnović, predsjednik Saveza, podsjetio je da su se prije 75 godina desila tri događaja važna za pobjedu antifašizma i razvoj socijalističkog društva: bitke na Neretvi i Sutjesci i Drugo zasjedanje AVNOJ-a.

- Pobjeda je postignuta na načelima jednakosti i bratstva, a to nije bila samo naša pobjeda, to je bio doprinos pobjedi antifašizma u svijetu - rekao je Vejnović, ističući da su, kad je Titova koncepcija napuštena, na području Jugoslavije nastali ratovi i slom država.

- Nekad smo gradili po cijelom svijetu, a gdje smo danas - upitao je i podsjetio da su se o Titu i Jugoslaviji pozitivno izrazili brojni slavni, među kojima američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, dok je filozof Jean-Paul Sartre rekao da je Jugoslavija realizacija njegove filozofije.

- Kažu nam da smo nostalgičari, ali ako znamo da je kupovna moć radnika sada 27 posto manja nego 1978. godine, jasno da ne žalimo za prošlošću nego za boljim vremenima - rekao je Vejnović, koji je u razgovoru za Novosti dodao da ‘na državnoj razini nema govora o bilo kakvoj potpori’.

- Oni nas svrstavaju ne samo uz nostalgičare, nego sa zločincima. To je službena interpretacija koja dolazi iz najviših krugova u Hrvatskoj - rekao nam je Vejnović.

Kažu nam da smo nostalgičari, ali ako znamo da je kupovna moć radnika sada 27 posto manja nego 1978. godine, jasno da ne žalimo za prošlošću nego za boljim vremenima - rekao je Vejnović

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) podsjetio je da je Tito imao pozitivan odnos prema mladima jer su upravo oni izvojevali pobjedu i imali glavnu ulogu u razvoju Jugoslavije.

- Danas se mladima nude nacionalizam, bijeda i besperspektivnost i zato oni traže novi život u drugim zemljama. Prošle su 23 godine od kraja ovog besmislenog i bespotrebnog rata i vrijeme je da se počnu rješavati nagomilani problemi. Treba krenuti putem suradnje, razumijevanja, uvažavanja, tolerancije. Zato poručujem političarima da otvore prostore za gospodarsku suradnju kao pretpostavku gospodarskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta, povećanja životnog standarda pa će onda biti i manje odlazaka mladih u druge države -rekao je Habulin.

Predstavnik Mladih antifašista Aleksandar Dolić u svom je govoru bio kritičan prema aktualnoj situaciji.

- Školstvo, zdravstvo i mirovinski sustav su razoreni, a liječenje i obrazovanje su samo za one koji ih mogu priuštiti. Žalosno je da Hrvatska danas ima 800.000 stanovnika i 400.000 radnih mjesta manje nego 1990. A da se pita Katoličku crkvu, žene ne bi vidjele danjeg svijetla, dok bi ustaše bili slavljeni kao heroji - rekao je Dolić i ukazao na potrebu stvaranja masovnog pokreta za bolje društvo.

U programu je sudjelovao glumac i aktivist Vili Matula. U svom je govoru rekao da ‘nam nedostaje čovjek kakav je bio Tito’ i dodao da dok se o Titu može govoriti pozitivno, o Tuđmanu ne može reći ništa pozitivno, kao što neki pokušavaju.

- Sinovi ustaša bili su i prije rata uklopljeni u ovo društvo sve dok on građane nije pozvao na pomirenje kako bi ustaše doveo na vlast - istaknuo je Matula i obećao da će biti vraćeno ime Trga maršala Tita u Zagrebu.

- A kad Hrvatska postane suverena i slobodna zemlja po Titovim principima, onda će se i aerodrom nazvati po njemu - rekao je Matula.

Prigodne govore su održali i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajta te Jasne Petek, zamjenica župana. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su partizanski zborovi iz Zagreba i Ljubljane, KUD ‘Lučka’ iz istoimenog mjesta kod Kladuše u BiH, a svoj doprinos dali su Marjetka Popovska iz Izole, operna pjevačica Barbara Ottman i pjevač Dushaku Delmeto. Među brojnim delegacijama i grupama koje su došle odati počast Titu bili su i stanovnici Kladuše.

- U Kumrovec, kao i Beograd dolazimo svake godine da odamo počast i drugu Titu najvećem sinu i najvećem državniku naših naroda - rekao je partizanski borac Sulejman Muhamedagić Sula. Bili su tu i radnici tvornice Krka iz Novog Mesta, kao i brojni bajkeri. Jedan od njih je Borut Ograjšek, čelni čovjek grupe Anđeli ceste iz Velenja.

- Ovaj veliki skup posjetimo svake godine kako bi popričali s ljudima koji se tu skupe sa svih strana i kako bi pobudili naše uspomene. S ponosom kažem da sam služio JNA 1977. To je bila naša vojska s Titom kao komandantom i tada sam se upoznao s mladim ljudima iz svih republika tadašnje države - rekao je Ograjšek u razgovoru za Novosti.

A među brojnim Istrijanima bili su i antifašisti iz Umaga. Njihov predsjednik Igor Gočić rekao nam je da im je čast svake godine dolaziti u Kumrovec da obilježe rođendan velikog čovjeka.

- U istri su antifašističke organizacije među najjačim u zemlji. Čim se spominje ime Josipa Broza, mi smo ponosni na našu prošlost, sadašnjost i budućnost koja se odnosi na našu djecu. Gledamo da promičemo pravu povijest koja je odvijala. Zato je u Istri teško, pa i nemoguće promijeniti nazive ulica i trgova nazvanih po Titu - poručio je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više