Novosti

Rabljena sedmica

Kovanje Dragana

Sve što se događa u slučaju bivšeg ravnatelja Janafa izgleda kao tko zna koja repriza domaće političko-kriminalne sapunice u kojoj se mijenja samo lice glavnog junaka, a radnja je uvijek ista

Large rabljena

Koliko smo puta vidjeli sličnu dramu? – Dragan Kovačević (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Priznanje

Koliko smo puta vidjeli tu dramu? Uhapšen, pa pušten, pa dao obranu, pa nije dao obranu, pa aktivno se brani, pa Uskok ne komentira, pa odvjetnici "u ovoj fazi postupka" ne smiju govoriti, pa dobro upućeni izvori i njihove informacije dostavljene medijima, pa sudac istrage, pa informacije o rješenjima suca istrage, pa naklapanja o tome kada osumnjičenik smije biti pušten na slobodu, pa jesu li ispitani svi svjedoci i postoji li opasnost da se na njih utječe, pa tko je stajao iza uhapšenog kada je godinama radio što je htio, a tek sada je pohranjen na suhom i tamnom mjestu, pa šta je kome dao, pa "kamo sve sežu pipci afere", pa otkrivanje sporednih rukavaca priče, pa odvjetničke žalbe na rješenje o zadržavanju u pritvoru, pa puštanje na slobodu uz adekvatnu medijsku pratnju, pa suđenja, pa vještačenja, pa priznanja, pa poricanja, pa... Sve ovo pojavilo se opet u našim životima nakon najnovijeg hapšenja Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa, pouzdanika mnogih, pa i aktualne vlasti. Kao i u većini hrvatskih muljaža, ni ova ne traži pretjeranu koncentraciju: jednostavno, istražitelji sumnjaju da je Kovačević primao mito od ljudi kojima je zauzvrat omogućavao sklapanje poslova s Janafom. Zbog toga je prvi put uhapšen u listopadu, tada zbog sumnje da je od Kreše Peteka, direktora Elektrocentra, za spomenutu uslugu primio 1,96 milijuna kuna. Polovicom prosinca Kovačević je pušten na slobodu i kada se činilo da će u miru čekati suđenja i sve što s njima ide, ovih je dana opet utamničen. E sada, po medijima se pojavilo nagađanje kako je izrazio želju priznati. "Kovačević je, pošto je nakon uhićenja na Uskoku negirao optužbe, na ročištu kod istražnoga suca zagrebačkoga Županijskoga suda sam prišao Uskokovu tužitelju Tomislavu Kamberu te mu rekao: 'Želim sve priznati'", čitamo u dnevnoj štampi. Čitamo i kako je njegove odvjetnike iznenadila ta rečenica, jer je još večer ranije Kovačević, navodno, govorio da se ne smatra krivim i da stanovi u Zagrebu i Splitu koje je, prema Uskoku, dobio kao mito, ustvari uopće nisu njegovi. Uglavnom, Kovačević je dopunio obranu, ali zasad nije poznato što je rekao. Da je priznao, kako se nagađalo, vjerojatno bi već bio na slobodi. No "nakon iznesene dopune obrane i dalje postoji osnova na temelju koje je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu okrivljeniku odredio istražni zatvor, ovaj Ured neće predlagati njegovo ukidanje", poručeno je iz Uskoka. Što upućeni tumače kao skoro pa pouzdan dokaz da, zapravo, ništa nije priznao. Kada je Kovačević uhapšen prvi put, predsjednik države Zoran Milanović se razgoropadio. On je, ispostavilo se, poput nekih ministara u vladi Andreja Plenkovića, običavao navratiti u Kovačevićev prostor koji je nazivan klubom. Sada se predsjednik ne oglašava. Barem ne o Kovačeviću i hapšenju.

 

Smjena

Kada smo kod predsjednika, još dvije o njemu. Prva, posredna: general Marijan Mareković više neće voditi Pleter usluge, državnu firmu za ugostiteljstvo, smještaj, čišćenje poslovnih prostora i uređivanje okoliša. Zamijenit će ga Martina Puljić, odlučio je državni Centar za restrukturiranje i prodaju. Na prvi pogled, stvar ne zvuči zanimljivo, pomjeranje državnih pijuna niti je spektakularno novo, niti je naročito poticajno. Osim toga, postoje i objektivne okolnosti koje ne idu baš u prilog generalu, već se pisalo kako nije najpedantnije ispunio imovinsku karticu. Premda, zbog takvih se propusta odavno nitko ne uzrujava, što je i logično, novija nas povijest uči kako nije mnogo hrvatskih muževa kadrih besprijekorno odraditi tu napornu formalnost. No sada dolazimo do Milanovića: mediji sugeriraju kako nije bez vraga ni pretpostavka da je Mareković sklonjen jer je pristao biti posebni savjetnik Zorana Milanovića za veterane. CERP je pod kontrolom Plenkovićevih ljudi, a Milanović i Plenković, najblaže rečeno, nisu pretjerano bliski. Tako da bi se Marekovićev odlazak dao tumačiti i kako jedan odvojak njihova rata. A možda i ne?

 

Pozdrav

Evo i druge crtice o predsjedniku. On, Milanović, velikodušno je primio Zorana Marasa, predsjednika Udruge specijalne policije. Baš kao ni prethodna vijest ni ova se, isprva, ne čini vrijednom papira jer u Hrvatskoj možda nema koječega, ali je vazda bilo, a kako stvari stoje i bit će, braniteljskih udruga i predsjedničkoga vremena. No Maras odskače iz mase branitelja koju bi predsjednik nekada i negdje primio. Baš on je na obljetnici akcije Bljesak paradirao u majici s ustaškim pozdravom, zbog čega je Milanović demonstrativno napustio event. Novosti su nedavno pisale da je Maras bio procesuiran pod optužbom da je sudjelovao u događajima u Bjelovaru koji su 1991. godine doveli do likvidacije šest zarobljenih pripadnika JNA i pokušaja ubojstva jednog civila. Iako je prvostupanjski bio osuđen na tri godine zatvora, na koncu su on i njegovi suborci bili oslobođeni, uz određene propuste Državnog odvjetništva. "Pripadnici policije, gardijskih postrojbi i HOS-a zajedno su obranili Hrvatsku. Mi nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata, niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma niti pojavu četništva. Svi koji hoće to raditi i nametati te teme, štete Hrvatskoj", izjavio je ovaj ugledni rehabilitator ustaškog pozdrava. I dobio ulaznicu kod Milanovića!? Drugi rehabilitator ustaškog pozdrava, Andrej Plenković, zasad nije našao vremena za Marasa. A, kako vidimo, nema razloga da ga izbjegava. Dijele neke slične vrijednosti, ako riječ "vrijednost" u ovom kontekstu nije pretjerana.

 

Braća

Dok mu brat Zdravko bjesni iz Međugorja, Zoran Mamić trenutno strpljivo čeka odlazak u zatvor. Točnije, 26. travnja znat će kada će na odsluženje četiri godine i osam mjeseci duge kazne. Brat mu je Zdravko pobjegao u BiH nakon što je dobio šest i pol godina zatvora. Napeto pratimo hoće li Zoran ispuniti obećanje da neće pobjeći.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više