Novosti

Politika

Igre na granicama

Srbija i Kosovo čitavu se godinu vrte u začaranom krugu. Scena je tako postavljena da sve vjerojatnije postaje da će KFOR morati intervenirati i uz prijetnju oružjem ukloniti srpske barikade, a kosovske specijalce vratiti u baze iz kojih su pristigli na sjever Kosova

Large kfor fatos bytyci

Pripadnici KFOR-a koji ima mandat da sprječava sukobe i nameće mir na Kosovu (foto Fatos Bytyci/Reuters)

Slovenija je svoj put u državnu samostalnost i suverenost započela preuzimanjem federalnih graničnih prijelaza na svojem dijelu jugoslavenskog teritorija. Pokušaj federalnih vlasti i JNA da te granične prijelaze vrate pod svoje okrilje propao je zbog minuciozno organiziranog otpora, pa i oružanog, svih slovenskih državnih institucija, ali još i više zbog skoro stopostotne podrške stanovništva tada još uvijek jedne od jugoslavenskih republika.

Slovenija je i prije preuzimanja graničnih prijelaza prema Austriji i Italiji imala sva obilježja države, a njihovim je preuzimanjem učinila korak prema svojem osamostaljivanju. Uz neupitnu podršku stanovništva, Slovenija je prvo potvrdila svoju granicu prema Europi, a potom je dobila i samostalnu međunarodno priznatu državu. I premda još uvijek nije u potpunosti riješila svoju južnu granicu prema Hrvatskoj, Slovenija u suštini više nema graničnih problema, osim kao folklornog začina u izbornim kampanjama.

Kosovo je pak istovremeno dobilo i državu i njezine granice. Presudnu ulogu u uspostavljanju samostalne kosovske države i njezinih granica odigrali su SAD i većina europskih članica NATO-a, iako je nastala i nabujala na valu masovnog otpora većinskog albanskog stanovništva i ratovanja Oslobodilačke vojske Kosova. Osim što se nije samo izborilo za samostalnu državu i njezine granice, Kosovo nema ni podršku kompaktnog većinskog srpskog stanovništva za cementiranje svoje sjeverne granice prema Srbiji.

I dok su njihovi prethodnici na vlasti u Prištini bili svjesni da bi bez američko-europske podrške teško dobili i sačuvali državnu samostalnost i suverenost na čitavom svom teritoriju i njegovim granicama, pa su i pod njihovim utjecajem krenuli u potragu za kompromisima kojima bi dobili kakvu-takvu podršku srpskog stanovništva za funkcioniranje sjeverne kosovske granice, Albin Kurti i vladajuće Samoopredjeljenje od Srba i Srbije traže da odmah i bez ikakvih uvjeta i kompromisa prihvate njezino postojanje.

U prvih pet godina kosovske samostalnosti, od njezinog proglašenja i usvajanja Ahtisarijevog plana do potpisivanja Briselskog sporazuma, izgledalo je da će proces njezinog zaokruživanja teći u smjeru kompromisnog dogovora s Beogradom i političkim predstavnicima kosovskih Srba. Mogućnost kompromisa gradila se oko definiranja manjinskog statusa Srba na Kosovu na temelju Ahtisarijevog plana i Briselskog sporazuma, odnosno oko stvaranja uvjeta da kosovski Srbi dobiju i kolektivna manjinska prava i slobode koje će im jamčiti siguran i ravnopravan život na Kosovu i slobodnu komunikaciju s matičnom Srbijom. Činilo se tada da su rješenja nadohvat ruke.

Uslijedile su, međutim, kilave godine u kojima se u pregovorima Beograda i Prištine, uz posredovanje EU-a i asistenciju SAD-a, glavinjalo od traženja modela za formiranje srpske autonomije na Kosovu, preko njegove podjele i razmjene teritorija, do sadašnjih Kurtijevih pokušaja da državnom prisilom od Srba na sjeveru Kosova i Beograda iskamči priznavanje kosovske samostalnosti i suverenosti.

Mogu se čuti i glasovi koji sugeriraju da bi se do trajnijeg rješenja moglo doći ako se KFOR skloni i pusti kosovske policajce da pokušaju silom pacificirati sjever Kosova, ali i zažmuri na eventualni oružani otpor sjevernokosovskih Srba

Godina koja se upravo bliži svojemu kraju završava se sa dvama zatvorenim graničnim prijelazima na sjeveru Kosova prema Srbiji, ali i glavnim prijelazom Merdare preko kojega se odvija najveći dio prometa između Srbije i Kosova. Na Kurtijevo utjerivanje kosovske suverenosti u njihove glave, Srbi sa sjevera Kosova uz podršku Beograda odgovorili su izlaskom iz kosovskih državnih institucija, a nakon pokušaja Kurtijeve vlasti da ih nasilno preuzme i blokadom sjevernokosovskih prometnica. Priština je zauzvrat na i prema sjeveru Kosova poslala teško naoružane policijske specijalce, a Beograd je odgovorio slanjem do zuba naoružanih elitnih vojnih jedinica na južni dio svoje granice s Kosovom.

Stvarni i hinjeni ultimatumi frcaju na sve strane. I to ne samo između Prištine i sjevernog dijela Kosovske Mitrovice ili Beograda i Prištine, nego i na relacijama između Bruxellesa i Washingtona i glavnih gradova Srbije i Kosova. Kurtijeva Vlada uvjerena je da može bez većih problema i uz mali broj žrtava pod svoju kontrolu staviti sjever Kosova i tako osigurati zaleđe svoje sjeverne granice prema Srbiji. Vjeruje da joj je za policijsku intervenciju veća prepreka dobivanje suglasnosti NATO-ove misije KFOR nego što su to eventualni oružani otpor pobunjenih sjevernokosovskih Srba i trupe Vojske Srbije koje su zauzele borbene položaje u njihovom zaleđu.

Politički nalogodavci KFOR-a zasad i Prištini i Beogradu poručuju da se klone oružanih intervencija, podsjećajući ih da je KFOR jedini koji ima mandat da vojnom silom sprječava sukobe i nameće mir na Kosovu. Istovremeno od Prištine traže da započne proces formiranja srpske autonomije na Kosovu, a od sjevernokosovskih Srba i Beograda da uklone barikade i vrate svoje predstavnike u kosovske institucije.

Kurti im uporno uzvraća da je formiranje Zajednice srpskih opština "kao pita bez tepsije, a to ne može", a Srbi sa sjevera Kosova i Beograd da će barikade ukloniti tek nakon što se kosovski policajci povuku sa sjevera Kosove i oslobode srpski policajci koji su uhapšeni jer su navodno organizirali njihovo podizanje i napade na kosovske policajce. Povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije uvjetuju pak formiranjem ZSO-a. EU, SAD, KFOR, Srbija i Kosovo čitavu se godinu vrte u začaranom krugu. Scena je tako postavljena da sve vjerojatnije postaje da će KFOR morati intervenirati i uz prijetnju oružjem ukloniti srpske barikade, a kosovske specijalce vratiti u baze iz kojih su pristigli na sjever Kosova. No problem je što vraćanje procesa na početak ove godine ne jamči da se isto neće ponavljati i u sljedećoj godini.

Zato se već mogu čuti i glasovi sa strane koji sugeriraju da bi se do trajnijeg rješenja moglo doći ako se KFOR skloni u stranu i pusti kosovske policajce da pokušaju silom pacificirati sjever Kosova, ali i zažmuri na eventualni oružani otpor sjevernokosovskih Srba i dopusti im da uz pomoć srpske vojske iscrtaju granice sjevernokosovske srpske autonomije, a naknadno i njezino eventualno pripajanje Srbiji. Uostalom, ne bi bilo ni prvi ni posljednji puta da se rješenje umjesto za stolom potraži na ratištu. Mrtvi se ionako broje na kraju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više