Novosti

Politika

Хoмoгeнизирaлa их нeизвjeснoст

Зa избjeглички кaмп у Kрњaку дoжупaн Дejaн Mихajлoвић je рeкao дa je бoљe дa мигрaнти буду пoд нaдзoрoм и кoнтрoлoм нeгo у трaнзиту

Large informator homogenizirala   %c4%87irilica

Gosti i vijećnici VSNM Krnjaka

Vijeće srpske nacionalne manjine u općini Krnjak obilježilo je 14. oktobra Dan svog Vijeća i Krsnu slavu - Pokrov presvete Bogorodice. Ovo je šesti saziv tog Vijeća i ove godine obilježava 20 godina djelovanja. O radu i položaju srpske zajednice u toj općini govorio je novi-stari predsjednik Ilija Matijević.

- Međunacionalni odnosi na području naše općine su na više nego zadovoljavajućem nivou. Tenzija nažalost uvijek bude s obzirom da se stanje u društvu preslikava na lokalne sredine, srećom samo putem izoliranih incidenata. Započeta gradnja migrantskog centra u Dugom Dolu i nevolje koje bi on mogao donijeti u našu sredinu, dodatno su homogenizirale sve naše građane u zajedničkoj neizvjesnosti do čega će nas sve to dovesti - kazao je Matijević.

Dan prije, u prostorijama Vijeća je održana promocija knjige Filipa Škiljana "Identitet Srba na Kordunu", a na sam Dan vijeća održan je i tradicionalni narodni zbor u Vatrogasnom domu. Po popisu iz 2021. u općini je živjelo 1.332 stanovnika, 653 stanovnika manje nego 2011. godine. Srba je 773 ili 58 posto, Hrvata je 508 ili 38 posto dok je ostalih 51 ili 4 posto.

Skupu su prisustvovali brojni gosti koji su domaćinima poželjeli uspjeh u daljnjem radu. Malo svjetla u mraku unio je načelnik Perica Matijević istaknuvši da na probe folkloraša pododbora Prosvjete dolazi preko 30 mladih pjevača i plesača.

O potrebi očuvanja identiteta je govorio i dožupan Dejan Mihajlović. Rekao je da nema dvojezičnih natpisa te imena poduzeća i škola po značajnim Srbima iz ovog kraja. Smatra da će do očuvanja identiteta svakako doći, ali je pitanje kada i kojim tempom, istakavši da ljudi i vodstvo moraju biti vrlo pažljivi kako nekim nepromišljenim potezom ne bi učinili nekoliko koraka unatrag umjesto unaprijed pa zbog svega toga ovo Vijeće ima svrhu i svoj cilj. Za izbjeglički kamp je rekao da je bolje da migranti budu pod nadzorom i kontrolom nego u tranzitu. Svjestan je da su stanovnici u strahu, pa će se zato sa državnim vlastima razgovarati o poboljšanju uslova života svim stanovnicima Općine.

Saborski zastupnik Boris Milošević rekao je da je Krnjak vrlo važan za srpsku zajednicu i da sve općine gdje žive Srbi treba obilaziti i pomagati im. Podsjetio je na događaje iz općine Vrsi u Zadarskoj županiji i zahtjevu da se sa groblja izmjesti spomenik na ćirilici.

- Tu Srbi imaju pravo na manjinsko vijeće i na vijećnika u Općinskom vijeću, ali nemaju ništa od toga jer se nitko nije htio kandidirati. Zato se ne treba čuditi što žele izbaciti ćirilicu sa groblja, a da postoje manjinsko vijeće i vijećnik, moglo bi se efikasnije djelovati. Zato je važno imati manjinsko vijeće koje bi prvo reagiralo - poentirao je Milošević.

- Politička situacija je generalno dobra, ali, približavaju se izbori. Zaoštrava se retorika. Mi u Saboru ne možemo praktički govoriti ni o čemu, a da se ne udari po nama - ističe Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više