Novosti

Društvo

Europska federacija novinara osudila hajku na novinarku Novosti

Platforma Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR), koju čini niz europskih udruženja među kojima je i Europska federacija novinara, oštro je osudila hajku koju je Dragoslav Bokan pokrenuo protiv Anje Kožul i traži zaštitu njene sigurnosti

Large vukovar

Objava Europske federacije novinara

Osuđujemo kampanju klevetanja hrvatske novinarke Anje Kožul i zahtijevamo njezinu zaštitu, objavile su članice platforme Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR): Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za tisak (IPI) i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF), u zajedničkom saopćenju objavljenom na stranicama EFJ-a, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.

U priopćenju se navodi da je Anja Kožul radeći za Novosti, tjednik na hrvatskom i srpskom jeziku koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće (SNV) u Hrvatskoj, a koji pokriva pitanja u vezi sa srpskom zajednicom u zemlji, od 1. prosinca izložena brojnim prijetnjama, uvredama i napadima iz Srbije.

"Kampanja mržnje započela je nakon što je objavila članak pod naslovom "Od islamofoba do državnog dužnosnika" o Arnaudu Gouillonu, francuskom i srpskom državljaninu poznatom u Srbiji po zalaganju za kosovske Srbe. Članak se odnosi na nedavno imenovanje Gouillona za šefa Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji. Anja Kožul je na društvenim mrežama dobila prijeteće poruke i uvrede od osnivača srpske paravojne skupine 'Beli orlovi' Dragoslava Bokana. Napisao je: 'Zauvijek pamtite njeno lice i ne dopustite joj da glumi Srpkinju nakon ovoga!'; 'Ona je naš neprijatelj, nakaza i izdajica, najjadnija - koja čini sve što joj se kaže za šaku kuna'.

Uvrede i prijetnje Anji Kožul i Novostima dalje su prenijeli mediji, uključujući tabloid Kurir i beogradske Večernje novosti. U tekstu pod naslovom "Ima li Srba u SNV-u", Novosti se posebno optužuju da su novine hrvatskih ekstremista. Prijetnje su prijavljene policiji, a istraga je trenutno u tijeku. EFJ, IPI i ECPMF traže od Glavne policijske uprave i hrvatskog ministra unutarnjih poslova da osiguraju poduzimanje potrebnih koraka za zaštitu Anje Kožul", navodi se te dodaje kako su Sindikat hrvatskih novinara i Hrvatsko novinarsko društvo izrazili solidarnost i zajednički zahtijevali od vlasti da poduzmu mjere.

"Sigurnost Anje Kožul je ugrožena. Državne institucije trebale bi je zaštititi i pozivamo srpske vlasti da aktivno osude i bore se protiv govora mržnje i uznemiravanja novinara i medija", stoji u izjavi koja je dio Brzog odgovora za slobodu medija (MFRR), europskog mehanizma koji prati, nadgleda i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Inače, ovaj projekt, koji sufinancira Europska komisija, pruža pravnu i praktičnu potporu, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijskih djelatnika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više