Novosti

Politika

Domovinski preokret

Zašto bi itko glasao za jedan trgovački projekt, poput Domovinskog pokreta, koji se, osim antisrpstvom, suštinski ne bavi politikom nego samo sanja o tome da bude ključni element HDZ-ove vladajuće koalicije i da iz te pozicije pogura poslove bliskih persona

Large radic mario

Mario Radić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Prema najsvježijem istraživanju Ipsosa za Novu TV, svim strankama koje prelaze izborni prag od pet posto rejting je blago porastao u proteklih mjesec dana, osim Domovinskom pokretu.

Stranka Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika, sad je na šest posto biračke podrške, što je pad od 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zahvaljujući Penavinoj izjavi da je njegova stranka otvorena za postizbornu koaliciju s HDZ-om Andreja Plenkovića, pa onda i pokušaju popravljanja štete nastale tom izjavom, odnosno najavom da je otvoren i za postizborni savez sa SDP-om, idući mjesec moglo bi se dogoditi da DP potone ispod praga.

Zašto bi itko glasao za jedan trgovački projekt koji se, osim antisrpstvom, suštinski ne bavi politikom nego samo sanja o tome da bude ključni element HDZ-ove vladajuće koalicije i da iz te pozicije pogura poslove bliskih persona?

Politički nevješti i netalentirani Penava nije idejni tvorac takve orijentacije. Autor je biznismen Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a i još veći politički antitalent od Penave, koji se ponaša kao da je stranka njegova privatna tvrtka, puko sredstvo za ostvarivanje poslovnih interesa svoga gazde i gazdinih poslovnih partnera. Takav pristup rezultirao je dvoipolgodišnjim kontinuiranim topljenjem rejtinga i osipanjem parlamentarnog Kluba zastupnika sa šesnaest na šest ljudi, uključujući i Zlatka Hasanbegovića koji nije član DP-a.

"Domovinski pokret autao se kao političko krilo Prvog plinarskog društva", izjavio je ovih dana Nikola Grmoja iz Mosta, nakon što je Penava rekao da je "napad na PPD napad na Hrvatsku" i nakon što je postalo jasno da će Radić-Penavina družina svoje predizborne akcije bazirati na napadima na Most i ostatak desne opozicije, a ne na kritici vladajućeg HDZ-a.

Naime, Radićev najvažniji poslovni kompanjon je Pavao Vujnovac, vlasnik Enna Grupe s PPD-om kao ključnom sastavnicom te trenutačno najveći nesankcionirani suvlasnik Fortenove. Vujnovčeva je ambicija da što manje vlastitog novca potroši na potpuno ovladavanje Fortenovom ili da presudno utječe na to tko će kupiti gotovo pedesetpostotni udio sankcioniranih ruskih banaka, a s obzirom na to da je situacija u Fortenovi financijski veoma kompleksna zbog golemih dugova koji dolaze na naplatu ove godine, nije pametno upuštati se u takav pothvat mimo podrške vlasti.

Slično stoje stvari i s poslovanjem nekih drugih poduzeća povezanih s Vujnovcem, čovjekom koji se obogatio na distribuciji Gazpromovog plina i koji je svoje carstvo, između ostalog, gradio u sprezi s ljudima iz političkog i obavještajnog miljea.

Nema sumnje da Mario Radić kao političar neće učiniti ništa što bi naštetilo Vujnovčevim poslovnim planovima. Ako bude morao birati između DP-ovog i Vujnovčevog prosperiteta, Radić će se odlučiti za potonju soluciju, što i nije loša vijest: otklizavanje Domovinskog pokreta u irelevantnost bilo bi ozbiljan dobitak za hrvatsku politiku i za društvo u cjelini.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više